Gevolgen biotech nog onduidelijk

Het nationaal biotechnologie-debat onder leiding van Jan Terlouw leert vooral hoe weinig deskundigen weten van biotechnologie. Over mogelijke gevolgen ten aanzien van voedselveiligheid, het milieu, biodiversiteit en de Noord-Zuid-verhoudingen bestaat veel onduidelijkheid en tegenstrijdigheid....

Van onze verslaggeefster

Dat bleek maandag tijdens de 'Hoorzitting Biotechnologie', die door de Tijdelijke Commissie Biotechnologie in de Eerste Kamer was georganiseerd. Deskundigen op deelgebieden werden door de commissie aan de tand gevoeld over mogelijke voordelen en gevaren van transgene voeding. Veel consumentenvoordelen biedt de huidige generatie genetisch gemodificeerde producten nog niet. Maar ook gevaren voor de volksgezondheid zijn nog nooit aangetoond, zegt voorzitter R. van Leen van de brancheorganisatie Niaba.

Garanties dat voedsel volledig gentech-vrij is, zijn niet te meer geven, stelt S. Hertzberger, hoofd Kwaliteit en Interne Informatie van Albert Heijn. 'Wij hanteren een wettelijk toegestane vervuilingsnorm van 1 procent' - indien tot 1 procent genetisch veranderde organismen zijn gebruikt, mag een producent claimen dat het voedingsmiddel gentech-vrij is. Vaak zijn transgene ingrediëntenniet meer te herleiden in het eindproduct. Zelfs als een dier zijn hele leven transgeen voer heeft gegeten, wordt melk, vlees of ei als transgeenvrij beschouwd.

Volgens voormalig eurocommissaris K. Andriessen zou de verantwoordelijkheid voor productiefouten in transgene voeding bij de producent (en niet bij verkoper of overheid) moeten liggen. Als na jaren zou blijken dat mensen op lange termijn schadelijke gevolgen van genetisch gemodificeerd voedsel ondervinden, is dat volgens hem 'een risico dat je moet accepteren': 'Er zijn situaties in het leven waarvoor je niemand aansprakelijk kunt stellen.' Wel zou de verantwoordelijkheid voor onderzoek en toelating volgens hem in de eerste plaats bij de overheid moeten liggen.

Het biotechnologiedebat in de Tweede Kamer, dat eind oktober had moeten plaatsvinden, is omwille van de resultaten van de commissie-Terlouw verschoven naar eind januari. Maar of dat zin heeft, is zeer de vraag, bleek gisteren. 'Stel dat de commissie concludeert dat Nederlanders geen biotechvoedsel willen, en de Kamer dat besluit overneemt, kunnen we het dan afgrendelen?', vroeg Terlouw aan Andriessen. Het antwoordt luidt onomwonden 'nee': 'Wij kunnen de formele regelgeving van de EU niet negeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden