Gevolg nieuwe zorgwet VS: 22 miljoen meer mensen onverzekerd
De Republikeinse initiatiefwet die in de Verenigde Staten de Affordable Care Act moet gaan vervangen, heeft een tegenslag te verwerken gekregen. De nieuwe zorgverzekeringswet zou 22 miljoen extra onverzekerde Amerikanen tot gevolg hebben in het jaar 2026, becijferde het onafhankelijke Congressional Budget Office (CBO).
Dat is slecht nieuws voor de Republikeinen die de wet er zo snel mogelijk door willen drukken in de Amerikaanse senaat, aangezien ze binnen hun eigen partij al moeite hebben alle senatoren met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Democraten zien sowieso niets in de vervanging van Obamacare, zoals de huidige wet in de volksmond heet, mede door de stijging van het aantal onverzekerden.
Vijf Republikeinen in de Senaat hebben laten weten tegen de wet in zijn huidige vorm te zijn. Anderen hebben laten weten zich zorgen te maken, vooral over het bezuinigen op Medicaid, een subsidiestelsel voor arme en gehandicapte Amerikanen. In 31 staten in de VS is dit programma de afgelopen jaren juist uitgebreid om meer mensen te kunnen helpen.
Republican Senators are working very hard to get there, with no help from the Democrats. Not easy! Perhaps just let OCare crash & burn!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 25 juni 2017
Overheidsuitgaven
Trumpcare - zoals de wet in de volksmond genoemd wordt - was een van de speerpunten van de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Hij noemde en noemt Obamacare regelmatig 'een ramp', omdat hij vindt dat de overheid te veel geld uitgeeft aan zorg. Die overheidsuitgaven moeten drastisch omlaag, vindt hij. Trumps wet gaat 'geweldige zorg' leveren voor een 'fractie van de kosten', beloofde de president toen hij nog op campagne was.
De nieuwe wet die er ligt, is volgens de Republikeinen een vervanger van Obamacare, maar kan worden vergeleken met een minder uitgebreide versie waarin premies zullen stijgen, wat leidt tot een drastische stijging in het aantal onverzekerden, ook onder bijvoorbeeld ouderen. Obamacare leunt juist op samenwerking tussen verzekeraars en de overheid om met behulp van zorgsubsidie meer mensen verzekerd te krijgen.
'Trumpcare leidt tot hogere kosten en minder zorg, en miljoenen Amerikanen zullen zonder verzekering komen te zitten', zei Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat. De Republikeinen moeten de wet dan ook zien 'als een gigantisch stopbord'.
Er is niet alleen kritiek op de inhoud van de wet, ook de manier waarop hij tot stand is gekomen heeft voeten in de aarde. Nadat een conceptversie van de wet begin mei werd goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen, boog een Senaatscommissie bestaande uit enkel mannelijke senatoren zich de afgelopen weken achter gesloten deuren over een definitieve versie. Niet bepaald democratisch, aldus de Democraten.
Trump, die de afgelopen maanden heeft laten zien over weinig geduld te beschikken wat betreft bureaucratie, wil nu dat er zo snel mogelijk over de wet gestemd wordt. Liefst nog voor het weekend.
Meer lezen
Commentaar: de nieuwe zorgwet in de VS zal vooral in het voordeel zijn van rijke Amerikanen.
Wat is het verschil tussen de oude en nieuwe wet? Trumpcare staat voor minder overheidsbemoeienis, maar ook een uitgekleed basispakket. (+)
Voormalig Volkskrant-correspondent Arie Elshout over Donald Trump: 'Alles is anders onder de nieuwe onconventionele president met het wispelturige temperament.'