Gevoelvol spel van Van Gelder sextet

Jazz..

Tim Sprangers

AMSTERDAM Met zorgelijke blik loopt Gideon van Gelder naar zijn vleugel. Gejaagd rent hij plotseling terug de kleedkamer in. De bandleden kijken elkaar vragend aan. Gelach in de zaal. Wat blijkt: Van Gelder is zijn partituren vergeten.

Een vervelend begin van wat een avontuurlijk project blijkt te zijn.

Zelden trad het Gideon van Gelder Sextet samen op. De jonge Nederlandse pianist presenteert na een driejarig verblijf in New York Perpetual, een spannend debuutalbum waarin hij al zijn invloeden laat samenvloeien. De lyrische lijnen, die we kennen uit eerder spel bij Benjamin Herman, heeft hij toegepast in eigen composities. De line-up van zijn sextet is verrassend, met onder anderen zangeres Becca Stevens.

De rommelige introductie lijkt zich even voort te zetten in een onwennige samenwerking, maar de zenuwen zijn dan toch snel verdwenen.

Van Gelder, sideman van zanger José James, heeft geleerd in New York. Zijn spel leunt op fijnzinnig articulerende aanslagen. Begrijpelijk en helder, en tegelijkertijd vol gevoel en welgemeend. Hij geniet van zijn band. Met welgetimede akkoordprogressies stuurt van Gelder de blazers Lucas Pino (tenor) en Lars Dietrich (alt). Hij bepaalt wanneer welke stukken hoe gespeeld worden; zijn muzikanten volgen respectvol.

Elegant zijn de accentuerende interacties tussen alle muzikanten, met de pianist als opzwepende aanstichter. De klankkleuren van Dietrichs altsax en Stevens vocalen vullen elkaar wonderlijk mooi aan. Zangeres Stevens heeft een bijzondere rol: door langgerekte, woordloze noten kan ze beter als onderdeel van de blazerssectie worden gezien.

Ook drummer Flin van Hemmen valt op. Hij reageert creatief op Van Gelders ingevingen. Het is van Hemmens grote kwaliteit: zijn melodische spel gaat goed samen met lyrische pianisten.

Van Gelder is een toetsenist van nu. Hij mengt toegankelijke staccato popelementen met doordachte jazzakkoorden.

Anders dan het begin van de avond deed vermoeden, staat zijn spel bol van zelfverzekerdheid. Dat blijkt uit de toegift: de jazz standard How deep is the Ocean in een prachtig duet met zangeres Stevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden