Gevoelige vernedering

Met zijn vlucht vestigt de blinde dissident Chen Guangcheng de aandacht van de wereld op China's repressie.

Een blinde die opkomt voor de rechten van aidspatiënten en vrouwen die in het kader van China's éénkindbeleid een gedwongen abortus of sterilisatie hebben moeten ondergaan: het lijkt niet iemand die het stempel staatsvijand verdient. Toch is dat wel de manier waarop de Chinese autoriteiten de blinde dissident Chen Guangcheng behandelen. De 'blotevoetenadvocaat', die zichzelf de beginselen van het recht heeft bijgebracht, voert al jaren campagne voor slachtoffers van machtsmisbruik door lokale partijbonzen.

Dat kwam hem in 2006 te staan op vier jaar celstraf, wegens vernieling van staatseigendom - zijn aanhangers hadden enkele ruiten van een partijkantoor ingegooid. Na zijn vrijlating werd Chen als een staatsgevaarlijk element onder huisarrest geplaatst in een dorp in de provincie.

Dat absurde machtsvertoon heeft zich nu tegen de Chinese autoriteiten gekeerd. Vorige week wist de blinde Chen uit zijn zwaar bewaakte huis te ontsnappen en deed hij vanuit Peking een oproep aan premier Wen Jiabao de veiligheid van zijn vrouw en kind te garanderen.

Voor de Chinese autoriteiten is de vlucht van Chen een gevoelige vernedering, temeer daar hij waarschijnlijk zijn toevlucht heeft gezocht in de Amerikaanse ambassade. Daardoor heeft de zaak de proporties van een pijnlijke diplomatieke affaire gekregen.

Peking en Washington onderhandelen nu, naar verluidt, achter de schermen over een uitweg uit de impasse: ofwel Chen mag met zijn gezin naar de Verenigde Staten ofwel hij mag met garanties voor zijn veiligheid in China blijven.

Het is te hopen dat de VS op die laatste oplossing zullen staan. Peking moet leren dat opkomen voor mensenrechten geen staatsvijandige activiteit is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden