Gevoelige delen

BEHALVE het gevoel dat je wilt delen, is er bij de KRO nu ook het deel dat je wilt voelen....

Paul Brill

In een van de omroepbladen had ik gelezen dat Kramer de vinger legt op bollende buiken en blubberende billen, en in m'n naïveteit had ik dit opgevat als een overdrachtelijke beschrijving van het programma. De werkelijkheid is altijd weer banaler dan je denkt. Want Kramer bespreekt niet alleen het lichaam, ze betast het inderdaad ook. In de eerste aflevering ging het onder meer over vrouwenborsten in alle vormen en maten en om ons kijkers nog beter te kunnen informeren, schroomde ze niet om de kunstborst van een oudere vrouw te bevoelen, alsmede het decolleté van een eminent geproportioneerde blondine, die haar boezem omschreef als 'rond, zacht, kneedbaar, puur natuur'. Twee andere deelneemsters trokken hun truitje omhoog om te laten zien dat klein toch ook heel fijn kan zijn.

De borstenexercitie bleek echter slechts voorspel. Want vervolgens stortte Kramer zich op de haardos van de man. Diverse mannen, van een volledig kale muzikant tot een visagist met golvend haar tot op zijn schouders, vertelden wat de bedekking van de schedel betekent voor hun gevoelsleven. Ook hierbij was zorgvuldige inspectie het devies en verkende Kramer haar onderwerp tastenderwijs. Onder haar spiedende blik verwijderde een van de mannen zijn strak bevestigde haarstuk en ontblootte zijn schedel. Had hij zijn broek laten zakken, dan was dat bij lange na niet zo'n intieme handeling geweest. Ik merkte dat ik zowaar m'n ogen neersloeg.

Maar de modale man kent dergelijke gêne niet. Dat is althans Kramers ondervinding bij het maken van haar programma. 'Mannen zijn op de een of andere manier beter in staat om zich lullig op te stellen', vertelde ze aan het KRO-blad Studio. 'Vrouwen willen heel graag mooi overkomen, zijn minder eerlijk over hun onvolmaaktheden. Mannen lijken het uiterlijk wat beter te kunnen relativeren.' Hulde dus voor Gerard Joling, die in het bekende spotje opgewekt zijn duimen omhoog steekt, terwijl de haarchirurgen zijn dorre schedel onder handen nemen.

Intussen hoop ik toch maar dat in de drie resterende afleveringen van De anatomische les de uiterlijke kenmerken van het gebit buiten beschouwing blijven. Want voor je het weet wil Kramer bij zo'n lullige goedzak even voelen of zijn kunstgebit wel stevig vastzit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden