Gevoelig voor de tijdgeest

In zijn woonplaats Amsterdam is zaterdag Ad J. Odijk overleden, voormalig chef van de kunstredactie van de Volkskrant. Odijk is 89 jaar geworden....

Willem Beusekamp

Ad Odijk trad in 1956 als redacteur binnenland in dienst van deVolkskrant, die toen nog de ondertitel 'katholiek dagblad voor Nederland'droeg. Enkele jaren later stapte hij over naar de kunstredactie, die hijleidde tot 1976.

Onder zijn leiding werd de berichtgeving over kunst, die aanvankelijkbeperkt was tot enkele pagina's per week en waarop grote namen domineerdenals Godfried Bomans en literatuurcriticus Gabriel Smit, fors uitgebreid.Voormalige collega's herinneren zich Odijk als een uitermate aimabele enbescheiden persoonlijkheid, een generalist ook, die er in slaagde dekunstredactie met haar vele nieuwe specialisten door de roerige jarenzestig te loodsen.

Zijn naam is onlosmakelijk met de geschiedenis van de krant verbonden,door zijn rol bij een radiciale koerswijziging van de krant in 1964. In datjaar werd hoofdredacteur Joop Lücker na aandringen van een kleine groepredacteuren, onder wie Ad Odijk, ter zijde geschoven en vervangen door Janvan der Pluijm. Tevens werd de 'katholieke ondertitel' geschrapt enontwikkelde de Volkskrant zich tot een modern progressief dagblad.

Ook nadat hij in 1976 de leiding van de kunstredactie had overgedragenaan Jan Paul Bresser bleef Odijk als redacteur betrokken bij de dagelijkseproductie en bleek hij onverminderd over een goed gevoel voor de tijdgeestte beschikken. Illustratief is zijn reportage eind jaren zeventig over deauto, naar aanleiding van de jaarlijkse Auto-RAI. In die tijd rustte bijde Volkskrant nog een taboe op auto's. Anderzijds moest er om commerciëleredenen wel redactioneel aandacht worden besteed aan de autoshow - eenjaarlijks terugkerend dilemma. Odijk bracht uitkomst: met een hilarischessay zette hij zowel voor- als tegenstanders op het verkeerde been.

In 1976 ontving Odijk een belangrijke Belgische persprijs voor zijnreportage over het leven en werk van de Vlaamse dichter Guido Gezelle.

Willem Beusekamp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden