Gevoelig verlies voor Poetin en Medvedev

Drie maanden voor zijn voorziene terugkeer als president, heeft premier Poetins partij Verenigd Rusland een gevoelig verlies geleden bij de nationale Doemaverkiezingen. Gisteravond laat zag het ernaar uit dat de partij ongeveer de helft van de stemmen heeft behaald.

MOSKOU - Poetins partij blijft weliswaar met afstand de grootste, maar het verlies van rond de 14 procentpunt is opmerkelijk, zeker tegen de achtergrond van de 'massale verkiezingsfraude' die werd gemeld door oppositiepartijen en Russische waarnemers.

Het leidersduo Poetin en Medvedev gaf zijn eerste commentaar op het hoofdkwartier van Verenigd Rusland. Een vrolijk ogende president Medvedev noemde het resultaat 'democratie in actie'. Het verlies van Verenigd Rusland noemde hij een bewijs dat de autoriteiten niet de toevlucht hebben genomen tot 'machinaties en manipulatie'. Poetin sprak afgemeten van een 'optimaal resultaat dat de reële situatie in het land weerspiegelt' en de 'stabiele ontwikkeling' van Rusland mogelijk maakt.

Na het tellen van tweederde van de stemmen stond Poetins partij - die de vorige keer nog goed was voor 64,3 procent van de stemmen - op 50,5 procent, gevolgd door de Communistische Partij met 20 procent. Rechtvaardig Rusland en de Liberaal-Democratische partij van Vladimir Zjirinovski scoorden rond de 13 procent, terwijl het liberale Jabloko ver onder de kiesdrempel bleef. Waarschijnlijk haalt Verenigd Rusland opnieuw een meerderheid in de Doema.

Vladimir Rizjkov, een van de oppositieleiders wiens partij bij de verkiezingen werd geweerd, schat dat Verenigd Rusland in werkelijkheid niet meer dan 35 tot 45 procent van de stemmen heeft behaald. 'Deze uitslag toont de ineenstorting van het vertrouwen in Poetin.' De presidentsverkiezingen in maart zullen volgens hem uitmonden in een nog grotere politieke crisis.

De verkiezingen verliepen tegen het grimmige decor van een door duizenden agenten en soldaten 'bewaakt' Moskou. Tegen de Russische waarnemers van Golos ('Stem') werd een agitatiecampagne gevoerd. Nadat Poetin deze met westers geld gefinancierde organisatie vorige week wegzette als 'judassen', werd Golos veroordeeld wegens 'schending van de verkiezingsregels'. Tal van Golos-waarnemers werden geweigerd bij stembureaus. Ook de 'officiële oppositie' klaagde over 'massale en systematische' verkiezingsfraude.

Buitenland Pagina 14-15

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden