Gevluchte Turkse militairen niet uitgeleverd; Grieks hof vreest oneerlijk proces

Het Griekse hooggerechtshof heeft donderdag de uitlevering van acht Turkse militairen aan Turkije afgewezen. Ankara eist hun uitlevering omdat ze zouden hebben deelgenomen aan de poging tot staatsgreep op 15 juli. De Turken waren daags erna in een helikopter naar Griekenland uitgeweken.

Rob Vreeken
Griekse politieagenten begeleiden de door Ankara beschuldigde Turkse militairen naar het hooggerechtshof in Athene. Beeld epa
Griekse politieagenten begeleiden de door Ankara beschuldigde Turkse militairen naar het hooggerechtshof in Athene.Beeld epa

Opperrechter Giorgos Sakkas zei dat de militairen in Turkije na uitlevering waarschijnlijk geen eerlijk proces zouden krijgen en in de gevangenis het risico zouden lopen gemarteld te worden. 'De mogelijkheid dat hun rechten worden geschonden staat, los van de ernst van de misdrijven waarvan ze worden beschuldigd, niet toe dat de regels voor uitlevering worden toegepast', aldus de rechter.

De Turkse autoriteiten vaardigden na de uitspraak meteen een internationaal arrestatiebevel uit. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Griekenland 'gefaald' in de strijd tegen het terrorisme. De uitspraak zou 'politiek gemotiveerd' zijn en in strijd met het internationaal recht.

Turkije beschouwt de gevluchte officieren - drie majoors, drie kapiteins en twee sergeant-majoors - als landverraders en wil hen berechten wegens deelname aan de mislukte coup en een poging president Recep Tayyip Erdogan te vermoorden. De acht ontkennen betrokken te zijn geweest bij de staatsgreep.

Verstoorde verhoudingen

Het lot van de militairen zet de verhouding tussen Griekenland en mede-NAVO-lid Turkije op scherp. De Turkse regering is bijzonder gebeten op het vervolgen van vermeende coupplegers. Ruim 40 duizend mensen zitten in Turkije in detentie, in afwachting van een proces.

Erdogan heeft eerder gezegd van de Griekse premier Alexis Tsipras de verzekering te hebben gekregen dat de militairen uitgeleverd zullen worden. In Athene wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Turken als strafmaatregel opnieuw Syrische vluchtelingen naar het Europese buurland zullen laten gaan, in strijd met het verdrag dat Ankara en de Europese Unie vorig jaar hebben gesloten.

Voor veel Grieken staan in de kwestie de Europese opvattingen over mensenrechten op het spel. Volgens Christos Mylonopoulos, de advocaat van de Turkse officieren, is de rechterlijke uitspraak 'een overwinning van de Europese waarden'. Het gaat om 'de eer van Griekenland', zei leider Stefanos Manos van de Drassipartij tegen de Britse krant The Guardian.

Op vrije voeten

De Griekse minister van Justitie Stavros Kontonis zei eerder deze week dat hij niet gebruik zal maken van zijn recht de uitspraak van het hooggerechtshof te overrulen. De acht militairen werden na de uitspraak op vrije voeten gesteld. Zij zaten in 'beschermende detentie'.

Na hun vlucht op 16 juli landden ze met hun helikopter in de stad Alexandropouli in het noorden van Griekenland. Kort daarna werden ze veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf omdat ze illegaal Griekenland waren binnengekomen. Lagere rechtbanken deden vervolgens wisselende uitspraken over hun uitlevering. Hun verzoek om politiek asiel is afgewezen; daartegen zijn ze in beroep gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden