Gevlucht voor de hoon

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra leed aan een diepgeworteld minderwaardigheidscomplex, concluderen auteurs Joost van Kleef en Henk Willem Smits. Bot gedrag en rijkdom moesten zijn onzekerheden maskeren.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - De dagen voor zijn dood bracht Sjoerd Kooistra grotendeels door in Soest, wachtend voor het huis van Philip de Ridder. De directeur van Heineken Nederland gaf echter almaar niet thuis, en reageerde niet op Kooistra's ontelbare telefoontjes. In een kort sms'je liet De Ridder zijn stalker tenslotte weten dat hij geen prijs stelde op rechtstreeks contact zolang Kooistra en Heineken tegenover elkaar in de rechtbank stonden.

Quote-journalisten Joost van Kleef en Henk Willem Smits tekenden het treurige verslag van Kooistra's laatste beslommeringen op uit de mond van diens vaste chauffeur. In hun gisteren verschenen biografie van de beruchte horecamagnaat, De Zaak-Kooistra, leggen zij de nadruk op de haat-liefdeverhouding tussen de Groningse ondernemer en het bierbrouwersconcern.

Beide hoofdrolspelers komen er niet bijster sympathiek vanaf. Kooistra's dubieuze zakelijke methoden zijn genoegzaam bekend. Hij maakte met zijn lompe, onberekenbare gedrag ook privé weinig vrienden.

De auteurs wijten zijn gedrag aan een diep geworteld minderwaardigheidscomplex. Met bullebakkengedrag en het vergaren van zo veel mogelijk miljoenen probeerde Kooistra zijn onzekerheden te maskeren.

Heineken werkte tot eind 2009 zeer bereidwillig mee aan 'de methode-Kooistra', schrijven de auteurs. Zonder de stilzwijgende medewerking van de bierbrouwer was Kooistra's café-imperium volgens hen al veel eerder geïmplodeerd. Hoewel Heineken wist dat Kooistra de pachters van zijn cafés financieel uitkneep, maakte de brouwer daartegen schijnbaar geen enkel bezwaar. Heineken bleef zaken doen met Kooistra, omdat de brouwer in zijn cafés zoveel liters bier wegzette.

Kooistra's horecarijk was een wankel piramidespel. Het kaartenhuis stortte in toen de omzetten daalden als gevolg van de economische recessie en het rookverbod in de horeca. Kooistra gaf de laatste jaren bovendien erg veel geld uit aan huizen en een nieuwe jonge minnaar (terwijl hij getrouwd was met Dick Loorbach, maar die nam het zelf ook niet zo nauw met de huwelijkstrouw). Het vooruitzicht dat hij binnenkort weer arm zou zijn en op straat zou blootstaan aan de hoon van de goegemeente, was ondraaglijk. Op 59-jarige leeftijd benam hij zich in zijn villa in Ubbergen het leven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden