Geven van mantelzorg kan mensen gelukkig maken

Ondanks de zware belasting die mantelzorgers vaak ervaren, worden zij zelf soms ook beter van het geven van hulp...

Van onze verslaggeefster Jorien de Lege

Mantelzorgen kan gelukkig maken. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voorde Statistiek (CBS) onder 2.485 mantelzorgers. Het SCP en het CBS onderzochten met de representatieve steekproef voor het eerst welke invloed mantelzorg heeft op het geluksniveau.

Een op de tien mantelzorgers wordt gelukkiger van het verzorgen van een naaste. Het zijn relatief vaak alleenstaanden die het bieden van informele hulp aan hun naasten een vanzelfsprekendheid vinden. Ondanks de zware belasting die de verzorging met zich kan meebrengen – 45 procent voelt zich matig tot ernstig belast – wordt slechts 9 procent ongelukkiger van mantelzorgen. Hoeveel mantelzorgers Nederland telt, wordt nog onderzocht, maar volgens het SCP gaat het om ongeveer een miljoen personen.

Vooral langdurige zorg aan ouders of partners wordt als positief ervaren, mits de hulpbehoevende geen gedragsproblemen heeft. Het feit dat iemand dankzij de hulp niet naar een zorginstelling hoeft, is een belangrijke motivator.

De zorg in de laatste levensfase ervaren de mantelzorgers als het meest positief, ongeacht de zware belasting die deze periode met zich meebrengt.

De mantelzorger is nog steeds overwegend vrouw en biedt het vaakst zorg aan een nog zelfstandig wonende (schoon)ouder of partner. Gemiddeld duurt de zorgperiode 5 jaar en wordt er 22 uur zorg per week verleend. Die tijd gaat vooral zitten in het bieden van emotionele steun en toezicht, het begeleiden van bezoeken, zoals doktersafspraken, en in hulp in de huishouding.

Begin 2009 presenteren het CBS en het SCP het volledige onderzoeksrapport .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden