Gevechten Nagorno-Karabach: nieuwe brandhaard dreigt aan rand van Europa

Aan de rand van Europa dreigt een nieuwe brandhaard te ontstaan. De zwaarste gevechten in twintig jaar tussen Armeniërs en Azeri's maakten dit weekend een einde aan een broze wapenstilstand in de Nagorno-Karabach, een Armeense enclave in Azerbeidzjan. Eerder voerden de twee landen een jarenlange oorlog over de zeggenschap in deze regio.

Armeense vrijwilligers staan paraat bij de stad Askeran. Beeld ap
Armeense vrijwilligers staan paraat bij de stad Askeran.Beeld ap

Zeker dertig soldaten en een kind kwamen zaterdag en zondag om bij beschietingen. Meer dan honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Azerbeidzjan zegt tien tanks van de enclave te hebben vernietigd. De Armeniërs zouden op hun beurt 14 Azerbeidzjaanse tanks hebben opgeblazen.

Een oproep van Azerbeidzjan tot hervatting van het staakt-het-vuren leek zondag weinig uit te halen: Nagorno-Karabach claimde dat het geweld onverminderd doorging. Beide landen stuurden zware versterkingen naar de grens.

Azerbeidzjan ziet Nagorno-Karabach als bezet gebied en wil het weer in handen krijgen. Armenië is niet bereid de regio op te geven.
Al meer dan twintig jaar vallen er doden aan de randen van de bergachtige regio van 150.000 inwoners en 7.000 vierkante kilometer (twee keer de provincie Overijssel). Tussen 1988 en 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan een zware oorlog uit over het gebied: 20.000 tot 30.000 mensen kwamen om het leven en meer dan een miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Nooit een oplossing

Sindsdien is de regio in handen van Armenië en geldt er een staakt-het-vuren. Maar tot een oplossing van het conflict is het nooit gekomen. Vredesbesprekingen onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Rusland, Frankrijk en de VS mislukken keer op keer.

Azerbeidzjan en Armenië geven elkaar de schuld voor het uitbreken van de huidige gevechten. Het aangewezen land om de partijen tot bedaren te brengen lijkt Rusland. Het land heeft belangrijke banden met zowel Armenië als Azerbeidzjan. Armenië is een militaire bondgenoot van Rusland. Het Russische leger heeft in het noorden van Armenië zijn enige militaire basis in de regio. Tegelijkertijd is het rijke Azerbeidzjan een belangrijke klant van de Russische wapenindustrie.

Zondag riep de Russische president Vladimir Poetin de landen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Russische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken spraken met hun ambtsgenoten in Armenië en Azerbeidzjan. Ook de Verenigde Naties riepen Armenië en Azerbeidzjan de gevechten te staken.

undefined

Restanten van een Azerbeidzjaanse helikopter die volgens het ministerie van Defensie in Bakoe door Armenië is neergehaald. Beeld afp
Restanten van een Azerbeidzjaanse helikopter die volgens het ministerie van Defensie in Bakoe door Armenië is neergehaald.Beeld afp
Een raket wordt afgevuurd in Azerbeidzjan. Beeld ap
Een raket wordt afgevuurd in Azerbeidzjan.Beeld ap

Weinig kans

Mocht het geweld verder oplaaien, dan lijkt Nagorno-Karabach weinig kans te maken tegen het Azerbeidzjaanse leger. Het defensiebudget van Azerbeidzjan is bijna tien keer zo groot als dat van Armenië. Dankzij inkomsten uit olie heeft het land de afgelopen jaren een groot en modern leger opgebouwd.

Armenië kampt daarentegen al jaren met economische problemen. Het land heeft alleen nog maar open grenzen met Georgië en Iran: de grenzen met buurlanden Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten.

Turkije speelt indirect ook een rol in het conflict. Turkije ziet Armenië als een vijand en heeft goede banden met Azerbeidzjan. De Turkse president Erdogan beloofde zondag Azerbeidzjan 'tot het einde' te steunen.

Een Armeense vrijwilliger. Beeld ap
Een Armeense vrijwilliger.Beeld ap

Lees ook

Omringd door vijanden probeert Armenië Rusland en het Westen te vriend te houden. (+)

Een 12-jarige jongen wordt behandeld in Stepanakert na een beschieting van Azerbeidzjaanse troepen. Beeld AP
Een 12-jarige jongen wordt behandeld in Stepanakert na een beschieting van Azerbeidzjaanse troepen.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden