'Gevechten in Aleppo gaan door ondanks humanitaire wapenstilstand'

In de Syrische stad Aleppo zijn nog steeds hevige gevechten gaande. Er is niets te merken van de door Rusland aangekondigde wapenstilstand, die als doel heeft humanitaire hulp door te laten, meldt Al Jazeera op basis van lokale bronnen. Hulpkonvooien kunnen het het belegerde deel van de stad niet bereiken.

Redactie
Een tank van Syrische rebellen in een oostelijke buurt van het belegerde Aleppo Beeld afp
Een tank van Syrische rebellen in een oostelijke buurt van het belegerde AleppoBeeld afp

Woensdag kondigde het Russische ministerie van Defensie aan de luchtaanvallen in Aleppo elke dag tussen 10.00 tot 13.00 uur (plaatselijke tijd) te staken, zodat humanitaire hulpkonvooien de Syrische stad kunnen bereiken. Ook het regeringsleger en Hezbollah beloofden in dat tijdsbestek de wapens neer te leggen. Maar op donderdag lukte het hulpkonvooien met voedsel niet de stad te bereiken vanwege hevige bombardementen, meldde persbureau AFP.

De Verenigde Naties riepen op tot een 'humanitaire pauze', omdat de burgers in het belegerde deel van Aleppo zwaar lijden onder de aanhoudende luchtaanvallen en de belegering door pro-Assad-troepen. Volgens de VN is de toezegging van de Russen niet afdoende. Er zou minstens 48 uur nodig zijn om hulp te kunnen bieden.

In het door rebellen bezette oostelijke deel van de stad lukte het enkele particuliere verkopers wel om voedsel te leveren aan de plaatselijke bevolking. Mensenrechtenorganisaties spraken eerder de zorg uit dat een humanitaire ramp dreigt als de belegering van Aleppo nog langer gaat duren.

Tegenstrijdige berichten

Het Syrische staatspersbureau meldde vrijdag dat regeringstroepen het zuidelijke gedeelte van Aleppo hebben heroverd op de rebellen. Hierbij zouden vier burgers om het leven zijn gekomen.

Dinsdag meldden de staatsmedia al dat regeringstroepen terrein hebben veroverd op rebellen in het zuidwesten van Aleppo en daarmee de aanvoerroute voor de opstandelingen opnieuw hebben afgesneden. De Syrische rebellengroepen ontkenden echter de berichten.

Volgens hen zou de gecreëerde corridor naar het bezette deel van de Syrische stad nog overeind staan. Afgelopen weekend werd de belegering van het oostelijke deel van stad door het regeringsleger doorbroken. Die had het gebied in handen sinds begin juli.

Syrische verkopers op een voedselmarkt in een door rebellen bezet gedeelte van Aleppo Beeld afp
Syrische verkopers op een voedselmarkt in een door rebellen bezet gedeelte van AleppoBeeld afp

Aanhoudend geweld

Er wordt al weken hevig gevochten om het strategisch belangrijke Aleppo, dat wordt bezet door verschillende gewapende oppositiegroepen, waaronder strijders van Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Jahbat al-Nushra. Die groep verbrak onlangs het bondgenootschap met al-Qaida.

Desondanks vrezen experts dat het aanhoudende geweld mensen richting extreme ideologieën drijft.

De vijf jaar durende burgeroorlog in Syrië heeft inmiddels meer dan 191 duizend mensen het leven gekost. Binnen Syrië zijn er ongeveer 6,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

'We huilen als we slachtoffers bergen'

Ondanks de aangekondigde gevechtspauze blijven de bommen op Aleppo vallen. Voor slachtoffers is er vaak maar een redding: de White Helmets. Wie zijn zij? (+)

Ismail Alabdullah (29) sloot zich ruim drie jaar geleden aan bij de White Helmets. Via Skype vertelt hij over zijn ervaringen in het belegerde Aleppo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden