Gevecht om erfenis Prince

Voor roddelnieuwsjournalisten en -consumenten wordt het smullen de komende maanden, en ook de Amerikaanse belastingdienst likt zijn vingers af. De as van wijlen Prince gloeit nog na, maar een bont gezelschap van ambtenaren, hele en halve broers en zussen en allerlei entertainmentadvocaten stort zich al op een berg echt en potentieel geld. Wat is het merk Prince - zijn bestaande hits, zijn posthume muzikale prestaties, zijn beeltenis, naam, levensverhaal - waard bij toekomstig commercieel gebruik? En wie krijgt welk deel van de buit?

Remco Andersen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het zijn vragen die zich bij meer overleden beroemdheden aandienen. Maar met de almaar toenemende hoeveelheden geld die artiesten binnen weten te harken na hun dood, nemen de belangen toe. En daarmee de creativiteit van belanghebbenden. Probleem nummer 1 is dat Prince Rogers Nelson geen testament heeft achtergelaten; hoewel hij bij leven streed tegen de verstikkende eigendomsrechten van platenmaatschappijen en bijna eigenhandig zijn platen van streamingdiensten als Spotify haalde, laat Prince na zijn dood een kluwen vechtende partijen achter die zelf moeten uitvogelen van wie zijn muziek is.

Vooraan staat de familie, of wie zich daarvoor uitgeeft. Prince heeft één volle zus, Tyka Nelson, en vijf halfzussen en -broers die zich naar verluidt allemaal hebben gemeld om erop toe te zien dat een en ander eerlijk verdeeld wordt. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ, altijd goed voor een roddel, meldde op gezag van (volgens henzelf) betrouwbare bronnen dat de eerste scheldpartij tussen de rouwende familieleden een feit is.

Lachende zevende is straks de Amerikaanse belastingdienst, nog geen halve broer van Prince maar toch rechthebbende op veertig procent van zijn posthume verdiensten. Achteraan in de rij staan verder nog artiesten die ooit met Prince hebben gewerkt aan een of meer van zijn nummers, platenmaatschappijen, misschien zelfs de kinderen van Prince's al overleden halfbroer en -zus. En als er straks toch nog een (al dan niet vervalst) testament opduikt, kan het hele gezelschap opnieuw aan tafel.

300 miljoen dollar

Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat het vermogen van Prince op ergens tussen 150 en 300 miljoen dollar. Maar het is de toekomstige waarde van de artiest waarover de strijd het hevigst zal worden, en die bij gebrek aan een glazen bol vrijwel zeker garant staat voor een lang gevecht tussen nabestaanden en belastingdienst. Want de inzet is enorm.

'James Dean is al zestig jaar dood, en haalt nog ieder jaar een miljoen binnen dankzij afbeeldingen op T-shirts en dergelijke,' zegt Mark Roesler, een Amerikaanse advocaat die zich specialiseert in waardebepaling van dode artiesten. 'Als de belastingdienst dat had geweten in 1955, hadden ze zijn waarde op 80 miljoen kunnen schatten. Maar de belastingdienst stond toen niet aan de deur te kloppen. Nu doen ze dat wel, en dat is een betrekkelijk nieuw fenomeen.'

Het gaat vooral over de 'naam en gelijkenis' van de overleden artiest: wat is de waarde van het recht om geld te verdienen door een Prince-label op te plakken op allerlei produkten? Daarbij zet de Amerikaanse belastingdienst de natte vinger uitbundig in: nadat Michael Jackson in 2009 overleed, gaven zijn nabestaanden de waarde van zijn naam en beeltenis - de toekomstige opbrengst van het gebruik van het Jackson-merk voor nieuwe produkten - op als 2105 dollar. De belastingdienst kwam met een wat ruimere schatting, van 434 miljoen dollar. En inderdaad: Michael Jackson, inmiddels zeven jaar dood, heeft vorig jaar maar liefst 115 miljoen dollar verdiend. De rechtszaak tussen Jackson's nazaten en de belastingdienst loopt.

null Beeld AP
Beeld AP

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat nazaten van beroemdheden elkaar de oorlog verklaren nog voordat het lijk van hun geliefde goed en wel is afgekoeld. Acteur Robin Williams’ derde vrouw en de drie kinderen uit zijn eerste twee huwelijken gooiden een jaar lang modder naar elkaar voordat ze eruit waren. Maar bij Prince is de inzet wel bijzonder hoog: een wereldwijd bekend icoon, met rechten op vrijwel alle van zijn tientallen platen op zijn naam, jong gestorven met een enorme schare fans die nog decennia lang zullen leven om te betalen voor alle prullaria waar zijn naam of gezicht op staat. Dat kan nog vele honderden miljoenen opleveren.

Waarde spook

Wat hij precies waard wordt, het spook van Prince, blijft dan ook afwachten. Zijn nabestaanden hebben negen maanden om een schatting te geven aan de belastingdienst. Mocht die volgens de ambtenaren te laag liggen, dan hebben zij drie jaar om met een eigen getal komen. Daartegen kan de familie dan de rechter inschakelen, totdat iedereen er paars van ziet.

'Prince zit helemaal in de top, met de James Deans en de Elvis Presleys.' zegt Roesler. 'Hoeveel persoonlijkheden ken jij die met een kleur geassocieerd worden?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden