Gevecht om energie

Na de orkanen Katrina en Rita steeg de olieprijs tot tegen de zeventig dollar per vat. Daarmee vergeleken lijkt de huidige prijs van 56 dollar per vat van 159 liter olie niet meer zo verontrustend....

De hoge olieprijs weerspiegelt het gevecht om energie dat na deeeuwwisseling in volle hevigheid is losgebarsten. China en India struinende wereld af om hun groeimotor te kunnen voorzien van brandstof. Ruslandgebruikt zijn grote gasvoorraden steeds meer als troefkaart. Het huidigeconflict tussen Rusland en Oekraïne demonstreert dat Moskou niet schroomtenergie als politiek wapen in te zetten. In de regio van hofleverancierSaudi-Arabië is sprake van groeiende politieke instabiliteit en - nogbelangrijker - onmin met de westerse wereld.

Deze ontwikkelingen vormen een bedreiging voor de westerse economieën,die in toenemende mate afhankelijk worden van de toevoer van energie uit instabiele regio's. De eigen voorraden bieden steeds minder soelaas. DeVerenigde Staten kampen al geruime tijd met een dalende olieproductie.Voor de Europese landen geldt hetzelfde. De olie- en gasvelden in deNoordzee raken langzaam leeg. De gasbel van Slochteren, die Nederland ooittot een van de grootste gasleveranciers ter wereld maakte, is nog goedvoor enkele decennia.

In de buurlanden is tegen deze achtergrond een discussie losgebarstenover de vraag hoe de energievoorziening ook in de toekomst kan wordenveiliggesteld. De Britse premier Blair heeft in eigen land kernenergieweer op de agenda gezet. Duitsland heeft met Moskou een akkoord geslotenover de aanleg van een pijpleiding door de Oostzee om zich op die manierte verzekeren van de aanvoer van voldoende aardgas.

In Nederland wordt daarentegen nauwelijks nagedacht over de toekomstigeenergievoorziening, ook al is de gasbel van Slochteren al voor 60 procentleeggepompt. Nederland zal de komende tien jaar meer gas dan nu uitSlochteren moeten oppompen, wil het niet te snel afhankelijk worden vanimport.

Waar overheden in andere landen proberen meer greep te krijgen op deenergievoorziening, lijkt Nederland vooral gefixeerd op liberalisering enmarktwerking. Toch zal ook de Nederlandse regering zich moeten beraden opde vraag hoe de energievoorziening kan worden veiliggesteld. Investeren inenergiebesparing en duurzame energie is daarbij onvoldoende. Het alsnoggebruiken van de resterende voorraad steenkool in de Nederlandse bodem isduur en alleen mogelijk als een oplossing wordt gevonden voor de kooldioxide die daarbij vrijkomt. Nederland ontkomt dan ook niet aan deimport van olie en vooral aardgas uit bijvoorbeeld Rusland of, in de vormvan vloeibaar gas, uit Afrika. Het energiebeleid zal daardoor steeds meerverweven raken met het buitenlands beleid. Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden