Gevecht om de oude schoen Kyoto

Een aantal ontwikkelingslanden is dinsdagavond boos weggelopen bij klimaatonderhandelingen in Bangkok. Zij verwijten de westerse landen dat ze het Kyotoprotocol ondermijnen, in de aanloop naar een nieuw klimaatakkoord dat in december in Kopenhagen moet worden gesmeed.

Van onze verslaggever

Onderhandelaars van de Europese Unie houden het op een misverstand. Zij zeggen dat Europa juist verder wil gaan dan het Verdrag van Kyoto, dat in 1997 werd opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 te verminderen. ‘Wij zijn ontzettend gehecht aan Kyoto’, zegt Maas Goote, de hoofdonderhandelaar namens de EU. ‘We willen het goede behouden, uitbreiden zelfs. Een nieuwe en sterke overeenkomst is nodig om de ambities te halen die we hebben gesteld voor een nieuwe periode van CO2-reducties.’

Het conflict illustreert een grote paradox van de onderhandelingen in Bangkok, en straks in Kopenhagen: een nieuw klimaatakkoord moet verder gaan dan Kyoto, maar Kyoto is het enige wat de wereld tot dusver heeft om de opwarming van de aarde tegen te gaan. ‘De vraag is of je je oude schoenen weg moet gooien als je nog geen nieuwe hebt’, zegt Yvo de Boer, die de onderhandelingen leidt namens de klimaatafdeling van de Verenigde Naties (UNFCCC).

De ontwikkelingslanden houden niet voor niets vast aan het bestaande verdrag, zeggen diplomaten in Bangkok – zij hebben daarin immers een vrijblijvende rol. In een nieuw akkoord zullen zij actie moeten beloven om de CO2-uitstoot tegen te gaan.

Volgens Goote moet Kyoto worden aangepast, om ook de Verenigde Staten en China aan boord te krijgen. ‘Het doel is nu dat iedereen meedoet’, zegt Goote. ‘Maar de kernelementen van het protocol blijven behouden. Ook het nieuwe akkoord moet een instrument worden met meetbare CO2-reducties voor de ontwikkelde landen.’

Over die reducties zijn nog geen harde noten gekraakt in Bangkok. De huidige toezeggingen komen neer op een wereldwijde broeikasgasreductie tussen 10 en 17 procent in 2020 – onder de 25 procent die nodig wordt geacht om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Het wachten is vooral op een duidelijk Amerikaans bod.

Ook zijn nog geen financiële toezeggingen gedaan aan de derde wereld. Die zou bijna 100 miljard dollar per jaar nodig hebben om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden