Gevangenisstraf voor ‘profeet’ mormonen

Warren Jeffs, de zelfverklaarde ‘profeet’ van een mormoonse sekte die polygamie voorschrijft, is dinsdag veroordeeld tot tenminste tien jaar gevangenisstraf....

Van onze buitenlandredactie

Voor de fundamentalistische sekte, die zo’n 7500 mensen telt die leven in gesloten gemeenschappen in Utah en Arizona, loopt de weg naar de hemel via veelwijverij. Mannen moeten met minstens drie vrouwen trouwen, en vrouwen moeten zich dienstbaar opstellen.

Onder druk van sekteleider Jeffs, die zelf naar verluidt meer dan tachtig vrouwen heeft, werden vele jonge meisjes uitgehuwelijkt aan oudere mannen. In de staat Utah wordt polygamie, dat officieel strafbaar is, normaal niet vervolgd, maar als minderjarigen betrokken zijn, wordt wel actie ondernomen.

Jeffs werd aangeklaagd nadat hij een huwelijk tussen een 16-jarig meisje en een oudere, getrouwde man regelde. Hij sloeg op de vlucht en kwam terecht op de FBI-lijst van de tien meest gezochte personen van de Verenigde Staten. Bij een routinecontrole door een verkeersagent werd hij aangehouden, maar niet voordat hij een 14-jarige meisje aan haar oudere neef uithuwelijkte.

Het 14-jarige meisje, dat nu 21 is en uit de sekte is getreden, getuigde dat Jeffs haar protesten tegen het huwelijk negeerde. De neef, van wie zij ondertussen gescheiden is, is aangeklaagd voor verkrachting.

De Mormoonse kerk, die in de VS 40 duizend leden telt, propageerde oorspronkelijk polygamie. De stichter van de Mormoonse kerk, Joseph Smith, had volgens historici minstens twee dozijn vrouwen. Zijn opvolger, Brigham Young, had ongeveer twintig echtgenotes. In 1890 deden de Mormonen afstand van veelwijverij. Zij verwerpen elke connectie met Jeffs’ sekte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden