NieuwsRechtszaak

Gevangenisstraf geëist tegen ‘Thialf-schutter’

Justitie eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen Charles van der W. De Hagenaar wordt verdacht van poging tot doodslag op Bert Jonker, directeur van ingenieursbureau Clafis en gewezen schaatssponsor. Op 7 januari 2017 wachtte de verdachte Jonker na het EK schaatsen op de parkeerplaats van ijsstadion Thialf in Heerenveen op. Jonker liep verwondingen op aan zijn hand.

Bert Jonker wordt de ambulance ingedragen nadat hij in de hand is geschoten bij een schietincident op de parkeerplaats voor Thialf.Beeld Klaas Jan van der Weij

Het motief zou een zakelijk geschil zijn. Volgens Van der W. was hij met Jonker overeengekomen dat Clafis zijn detacheringsbureau zou overnemen, maar kwam Jonker die afspraak niet na. Volgens Jonker omdat bleek dat het bedrijf verzwegen financiële problemen had. Na een faillissement nam Clafis delen van Van der W.’s bedrijf alsnog over.

Later bleek dat Van der W. Jonker al langer chanteerde uit wrok over de mislukte deal. Hij kwam uit Brazilië naar Thialf om verhaal te halen. Daar probeerde hij tevergeefs een achterportier van Jonkers Tesla te openen, greep een pistool en schoot op Jonker, die met piepende banden probeerde te ontkomen aan de moordaanslag.

Althans: dat stellen het Openbaar Ministerie en Jonker. Bij de vermeende schietpartij raakte hij gewond aan twee vingers. Hij moest drieënhalve week met zijn gezin onderduiken in een safehouse. Dat Van der W. maandenlang voortvluchtig bleef en uiteindelijk in Spanje werd aangehouden, voedt het idee dat hij wel de dader moet zijn. Hij was bovendien lange tijd lid van een schietvereniging.

‘Ongeluk’

Van der W. heeft een heel andere lezing van de gang van zaken. Volgens hem had enkel Jonker een wapen, een alarmpistool dat hij hem in een worsteling ontfutselde, waarna het per ongeluk afging. Van der W. zou het pistool daarna in een sloot hebben gegooid, maar het wapen is nooit gevonden. In de auto van Jonker is geen kogel of huls aangetroffen. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. 

Volgens het OM is er geen enkele ondersteuning voor Van der W.’s versie van het verhaal. ‘Volstrekt ongeloofwaardig’, aldus de officier van justitie. Bovendien zijn er door de plastisch chirurg kruit- en metaalresten uit Jonkers verwondingen verwijderd. 

De zaak zou eigenlijk al april vorig jaar behandeld worden, maar toen vroeg het Openbaar Ministerie om uitstel. Een herkansing volgde in november. Toen moest het proces worden aangehouden vanwege een fout van het OM. Dat verzuimde na uitlevering van de verdachte door Spanje de juiste documenten toe te voegen aan het dossier. 

Wijze opmerking

Jonker eist 15 duizend euro smartengeld. Hij las met een brok in de keel een slachtofferverklaring voor. ‘Hoe kan het zo zijn dat ik iemand zo boos heb gemaakt, dat iemand uit Brazilië overkomt om mij bij mijn geliefde sport te vermoorden? Wat heb jij niet begrepen aan mijn ‘nee’?’

Tegen de reclassering zei Van der W. dat er volgens hem geen sprake was van een geweldsdelict, maar van een ongeluk. Hij vindt dat beiden schuld hebben, maar dat hij nooit naar Thialf had moeten rijden. ‘Soms is het beter je verlies te nemen.’ Rechter: ‘Dat lijkt me een heel wijze opmerking.’ Uitspraak over twee weken.

Lees ook:

‘Thialf-schutter’ voor de rechter: ‘Wat heb jij niet begrepen aan mijn ‘nee’?’
Ruim twee jaar na de vermeende schietpartij op de parkeerplaats van ijsstadion Thialf staat verdachte Charles van der W. eindelijk voor de rechter. ‘Soms is het beter je verlies te nemen.’

Hoe een mislukte overname een man tot schieten dreef
Tijdens het EK schaatsen wordt zakenman Bert Jonker op het parkeerterrein van Thialf beschoten. Hoe een mislukte deal en een Braziliaanse droom tot een vendetta leidden.

De wonderlijke zaak van de Thialf-schietpartij waarin niets is wat het lijkt
De schietpartij bij schaatshal Thialf, bijna twee jaar geleden, roept steeds meer vragen op. Wat is er precies gebeurd? Is er wel geschoten? En waar is het wapen? Donderdag begint de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Leeuwarden. De advocaat van de verdachte belooft met ‘iets spectaculairs’ te komen.

Uitgesproken ondernemer die niet vies is van een beetje heisa
Het slachtoffer van de schietpartij bij ijsstadion Thialf blijkt een flamboyante ondernemer die gemakkelijk vijanden maakt. Joviaal, maar ook een heethoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden