Gevangenissen zullen volstromen door vaker en sneller straffen

Onafzienbaar is de reeks voornemens van minister Donner van Justitie voor de komende kabinetsperiode. Hij heeft het afgelopen jaar gebruikt om zich in te werken....

Politie, Openbaar Ministerie (OM) en de rechterlijke macht krijgen het druk: criminaliteit mag van deze minister niet onbestraft blijven. Niet alleen moet de politie veel méér zaken gaan aanleveren, ook moeten er in 2006 180 duizend extra boetes worden uitgedeeld. Ook ambtenaren krijgen een ruimere bevoegdheid boetes op te leggen.

Behalve vaker wordt er ook strenger gestraft. De minister werkt aan verhoging van de maximum straffen voor bepaalde delicten (dood door schuld, mishandeling) en voor hogere straffen bij recidive. Ook illegalen kunnen rekenen op een nog strengere aanpak dan voorheen. Zij zullen actiever worden opgespoord om over de grens te worden gezet. 'Wie misbruik maakt van illegalen (werkgevers, huisjesmelkers) gaat opdraaien voor een deel van de kosten van de uitzetting.'

Te verwachten valt dat de gevangenissen door dit beleid snel vol zullen zitten. Daarom mogen gevangenen met meer personen op één cel, worden veel cellen 'soberder' ingericht en zal vaker gebruik worden gemaakt van alternatieve vormen van detentie als taakstraffen en elektronisch huisarrest. Voor veelplegers, een groep die in het bijzonder op de korrel wordt genomen, worden in de vier grote steden speciale inrichtingen gebouwd. In totaal verwacht Donner in 2008 zesduizend extra gevangenen op te kunnen bergen.

Ouders moeten zich meer bewust zijn van hun verantwoordelijkheid als opvoerders, vindt de minister. Enerzijds belooft hij meer opvoedingsondersteuning aan te zullen bieden aan ouders met kinderen die zich niet weten te gedragen. Anderzijds verlangt hij van ouders dat ze gaan meebetalen aan de kosten die de overheid moet maken bij de correctie van het kroost. Dat kunnen de kosten zijn van de detentie in nog verder uit te breiden 'resocialisatie'-instellingen als Den Eng en Glen Mills of de nachtdetentie van jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden