Gevangenispopulatie vergrijst

Zoek de oudste man of vrouw ter wereld en de kans is groot dat je op een Japanner stuit. Het aantal Japanners van boven de honderd bereikte vorig jaar een record van 25.606....

Het aantal 100-plussers in Japan is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Tegen 2050 zullen het er bijna een miljoen zijn. Op de jaarlijkse Ouderendag, 9 september, krijgt iedere verse eeuweling een brief van de premier en een zilveren bekertje.

In het snel vergrijzende Japan is zo'n speciale feestdag ter ere van de ouderen geen overbodige luxe, want de eerbied voor andermans grijze haren is aan inflatie onderhevig. Vier van de vijf jongeren vinden het leven dat hun ouders leiden verre van zinvol.

Het Japanse parlement heeft het nodig gevonden een wet ter preventie van geweld tegen ouderen door te voeren, die in april van kracht is geworden. Gebleken was namelijk dat ouderen van boven de 75 het grootste risico lopen het slachtoffer te worden van 'huiselijk geweld'. Niet alleen bejaarden die bij hun kinderen inwonen worden soms mishandeld, maar ook ouderen in tehuizen moeten uitkijken voor de losse handen van het personeel.

Steeds meer ouderen belanden achter de tralies voor winkeldiefstal of andere vergrijpen zonder gebruik van geweld. Sommige Japanse criminologen vragen zich af of ze dat misschien met opzet doen, om zich te verzekeren van onderdak en drie maaltijden per dag.

De Japanse gevangenissen worden aangepast aan hun vergrijzende populatie. Er worden speciale opgangen voor rolstoelen gemaakt, er komen handgrepen aan de muren van de badruimtes, en er zijn zelfs verpleegkundigen ingehuurd om de alleroudste gevangenen te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden