nieuws steekpartij Condé-sur-Sarthe

Gevangenispersoneel in Frankrijk voert actie na terreuraanval op cipiers door geradicaliseerd koppel

Twee bewakers in een zwaarbeveiligde gevangenis in Frankrijk zijn dinsdag neergestoken door een geradicaliseerde gevangene en zijn vrouw. Volgens de autoriteiten gaat het om een terreurdaad. Na de aanval verschanste het koppel zich zo’n negen uur lang in de gevangenis, totdat een arrestatieteam daar binnenviel. De vrouw is daarbij door politiekogels om het leven gekomen.

De Condé-sur-Sarthe-gevangenis is een van de twee zwaarst beveiligde gevangenissen van Frankrijk. Beeld AFP

De terreuraanval vond plaats in de gevangenis Condé-sur-Sarthe, een van de zwaarst beveiligde penitentiaire inrichtingen van het land, in het noordwesten van Frankrijk. Rond 09.45 uur ’s ochtends werd de 27-jarige Michaël Chiolo door twee bewakers begeleid naar de familieruimte van de gevangenis, waar hij zijn vrouw mocht ontmoeten. Daar aangekomen viel de vrouw de cipiers aan met een keramisch mes, waarna Chiolo hetzelfde deed. Een bewaker werd in zijn borstkas gestoken, de ander liep snijwonden op in zijn rug en gezicht. Beide cipiers zijn buiten levensgevaar. De messen zouden door de vrouw de gevangenis zijn binnengesmokkeld.

Volgens een woordvoerder van de gevangenis riep Chiolo ‘Allah Akbar’ tijdens de aanval. Tegen de politie verklaarde Chiolo dat hij Chérif Chekatt wilde wreken, de terrorist die in december vijf mensen doodde in Straatsburg. Volgens dagblad Le Monde hebben beide terroristen elkaar ontmoet in een gevangenis in Épinal.

Na de steekpartij verschanste het stel zich in de familieruimte van de gevangenis. De politie hield rekening met de mogelijkheid dat de vrouw een bomgordel om zou hebben. Politieagenten riepen het echtpaar meermaals op zich over te geven, zonder resultaat. Kort voor 19.00 uur viel een arrestatieteam de familieruimte binnen. De vrouw stormde naar verluidt op de agenten af en werd neergeschoten. Ze overleed kort daarna aan haar verwondingen. Chiolo raakte lichtgewond en werd gearresteerd.

In gevangenis geradicaliseerd

Chiolo zat een gevangenisstraf van dertig jaar uit nadat hij in 2012 met twee anderen een 89-jarige man had ontvoerd, gemarteld en vermoord. In 2010 had hij zich tot de islam bekeerd. Volgens de autoriteiten is hij geradicaliseerd in de gevangenis. In 2015 wilde hij met medegevangenen in het huis van bewaring in Mulhouse de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan ‘naspelen’. Volgens de Franse media stond Chiolo’s vrouw, in tegenstelling tot Chiolo zelf, niet geregistreerd als geradicaliseerd.

Volgens de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet lijdt het terroristische karakter van de steekpartij ‘geen enkele twijfel’. De minister gaat laten onderzoeken hoe Chiolo’s vrouw de messen heeft kunnen binnensmokkelen. De openbaar aanklager van Parijs liet dinsdagavond weten dat drie mensen zijn aangehouden in verband met de terreuraanval. Volgens de Franse media gaat het onder meer om een andere gedetineerde en diens vrouw.

De Condé-sur-Sarthe-gevangenis is een van de twee zwaarst beveiligde gevangenissen van Frankrijk. De gevangenis herbergt ‘lastige’ gedetineerden en veroordeelden die betrokken zijn geweest bij geweld in andere gevangenissen. Sinds de gevangenis in 2013 werd geopend, zijn er meerdere malen medewerkers aangevallen.

De terreurdaad in Condé-sur-Sarthe leidt in Frankrijk opnieuw tot zorgen over gevangenen die in detentie radicaliseren. Die zorgen zijn er al langer. In 2015 noemde toenmalig premier Manuel Valls gevangenissen ‘kraamkamers van het fenomeen radicalisering’. In december 2018 leidde de aanslag van de in gevangenschap geradicaliseerde Chériff Chekat in Straatsburg tot hernieuwde aandacht voor de problematiek.

Van de ongeveer 70 duizend gedetineerden in Frankrijk zijn er zo’n 500 veroordeeld voor terrorisme. Zo’n 1.200 gevangenen zitten straffen uit voor andere delicten, maar gelden wel als geradicaliseerd. Minister Belloubet zei dat voor die geradicaliseerde gevangenen ‘een aangepaste plaatsing’ gaat worden gezocht.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Franse cipiers het slachtoffer worden van een terreuraanval van een gedetineerde. In januari 2018 werden drie bewaarders in de gevangenis van Vendin-le-Vieil in het noorden van Frankrijk met een mes aangevallen door een voor terrorisme veroordeelde gevangene. Dat incident vormde de aanzet voor demonstraties en stakingen van medewerkers van Franse gevangenissen en leidde tot het vertrek van de directeur van de gevangenis.

Ook de terroristische steekpartij in Condé-sur-Sarthe zorgt voor boosheid en bezorgdheid onder Frans gevangenispersoneel. In een groot deel van de 188 Franse penitentiaire inrichtingen werd woensdagochtend door werknemers gestaakt of anderszins actiegevoerd. Bij achttien gevangenissen hebben cipiers de ingang van het gevangenisterrein geblokkeerd. Rond het middaguur waren de meeste blokkades opgeheven. De ingang van het gevangenisterrein van Condé-sur-Sarthe was ’s middags nog altijd gebarricadeerd met brandende pallets en autobanden. Ook in de gevangenis van Rouen werd ’s middags nog gestaakt.

De stakende cipiers eisen maatregelen die de veiligheid van het gevangenispersoneel moeten waarborgen, waaronder het vaker systematisch fouilleren van gedetineerden en bezoekers. Minister Belloubet zei desgevraagd maatregelen te overwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden