Gevangeniscellen Vught mogen weer worden gebruikt

Afdeling C van de Penitentiaire Inrichting in Vught mag weer worden gebruikt. De afdeling maakt deel uit van de eerste verdieping van Unit 1, die op 9 januari 2007 op last van de gemeente buiten gebruik is gesteld omdat niet werd voldaan aan de brandveiligheidseisen....

ANP

Het verzoek om afdeling C open te stellen komt van de Rijksgebouwendienst (Rgd) en de Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI). Het verzoek deden ze ook al op 6 februari. Toen weigerde het college, omdat niet werd voldaan aan de veiligheidseisen. Volgens burgemeester Joep Baartmans was de afdeling ‘extreem brandonveilig’.

Ze besloot dat deze afdeling zo snel mogelijk dicht moest. Op last van een dwangsom werd een pakket aanpassingen opgelegd. Nu afdoende maatregelen zijn getroffen door de gevangenisdirectie, kan de Landelijke Afzonderingsafdeling (LAA) op de eerste verdieping weer open.

De cellen gaan voorlopig dienst doen als wisselafdeling, zodat op de begane grond van het gebouw brandveiligheidsmaatregelen kunnen worden uitgevoerd. Daar is de enige, speciale terroristenafdeling van Nederland gehuisvest. Een woordvoerder van DJI is blij dat er overeenstemming is met de gemeente. ‘We hadden de wisselafdeling erg hard nodig om de gevangenen tijdelijk een verdieping hoger te plaatsen. Nu kunnen we verder werken aan de aanpassingen.’

De omstreden unit is onderdeel van het voormalige kamp Vught uit 1943 en is een rijksmonument. Tijdens controles bleek dat een brand zich makkelijk kon verspreiden en dat het aantal uitgangen beperkt was. Bovendien had de unit geen goedgekeurde brandmelders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden