Gevangenis Zutphen wordt gesloten

Gevangenislocatie Lunette in Zutphen is niet meer geschikt en moet per 1 januari 2008 dicht. Uit onderzoek van de Inspectie voor Sanctietoepassing (onderdeel van het ministerie van Justitie) blijkt dat sprake is van lekkages, stank, onvoldoende luchtmogelijkheden bij isoleercellen en gebrekkig toezicht op de gevangenen...

ANP

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had deze maand al besloten om met ingang van 2008 de poorten van Lunette te sluiten, zo liet een woordvoerder donderdag weten.

De 101 gedetineerden leven volgens het onderzoek in een slecht gebouw. Er is geen sanitair op de cel, in de zomer is het te warm, er zijn lekkages en gevangenen in de isoleercel hebben geen luchtkooien. Door de onoverzichtelijkheid van het verouderde gebouw kan het personeel onvoldoende toezicht uitoefenen op de gevangenen.

De brandveiligheid is wel op orde gebracht na aanscherping van de maatregelen door het ministerie van Justitie. Desondanks wordt voortzetting van het gebruik van Lunette beschouwd als ‘aantasting van het recht van gedetineerden op goede en veilige huisvesting’, zo schrijft de Inspectie van Sanctietoepassing in haar rapport.

Het Ministerie van Justitie kondigde drie jaar geleden al aan dat Lunette op de nominatie stond voor sluiting in 2008. De DJI is al bezig het personeelsbestand in de Zutphense gevangenis af te bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden