Gevangenis op Bali bestormd

Enkele duizenden boze Balinezen hebben woensdag de gevangenis bestormd waar tot dinsdag de drie hoofddaders van de bomaanslag van 2002 hadden vastgezeten....

De gevangenen waren tijdens de bestorming niet in de gevangenis: zij waren dinsdag uit voorzorg overgebracht naar een andere gevangenis op een eiland voor de kust van Java.

De bestorming had plaats op de dag waarop de derde verjaardag werd herdacht van de aanslag, die aan 202 mensen het leven kostte. Amrozi, Imam Samudra en Ali Ghufron zijn, als hoofddaders van die aanslag, ter dood veroordeeld. De roep om een spoedige executie van de terroristen wordt op Bali steeds luider. Twee nieuwe aanslagen, waarbij nog geen twee weken geleden 23 slachtoffers vielen, hebben de gemoederen verder verhit.

De afgelopen dagen werd al voortdurend gedemonstreerd voor de Krobokan-gevangenis in de Balinese hoofdstad Denpasar. Dat was voor de autoriteiten aanleiding de gevangenen te verhuizen. Zij werden dinsdag overgebracht naar het gevangeniseiland Nusakambangan voor de kust van Java, ook wel ‘het Alcatraz van Indonesië’ genoemd. De verwachting is dat zij daar blijven. De Indonesische autoriteiten lijken niet van plan de drie snel te executeren. Bij latere aanslagen werden ze telkens weer verhoord en bleken ze de politie kostbare informatie te kunnen geven.

De herdenking van ‘12 oktober 2002’ bracht vele duizenden mensen op de been. Vijfduizend van hen trokken naar de gevangenis. Zij droegen spandoeken met: ‘Executeer Amrozi Nu!’, en ‘Drie jaar wachten is genoeg!’

De spanning liep hoog op en op een zeker moment brak de menigte door het hek dat om het gevangenisterrein staat, en forceerde zij een van de gevangenispoorten. De politie verhinderde dat de demonstranten verder binnendrongen. Toen duidelijk werd dat Amrozi en de zijnen niet meer in het gebouw waren, eisten de demonstranten dat de drie direct zouden worden teruggebracht naar Bali. De demonstratie verliep daarna snel.

De bom van oktober 2002 maakte tijdelijk een einde aan de bloeiende toeristenindustrie, waarvan meer dan 80 procent van de Balinese bevolking afhankelijk is. Het duurde ruim twee jaar voor de toeristen terugkwamen. De zelfmoordaanslagen van 1 oktober in drie volle restaurants, dreigen het Balinese toerisme opnieuw een gevoelige klap toe te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden