Gevangenis leidt illegalen op voor thuis

De Koning Willem II-gevangenis in Tilburg leidt illegalen op tot bouwvakker en regelt een baan bij Nederlandse bedrijven in hun thuisland....

Inmiddels werkt een aantal uitgezette illegalen bij Ballast Nedam in de Ghanese hoofdstad Accra.

Ook in Marokko, Togo en andere landen keren illegalen terug met een diploma en, indien mogelijk, verzekerd van een baan. Deze maand begint de gevangenis volgens hetzelfde idee een computercursus. In navolging van de Tilburgse methode, zal de vreemdelingenbewaring in Ter Apel (Groningen) een vakopleiding aanbieden in de schoonmaakbranche.

De afdeling terugkeer van de Willem II-gevangenis heeft de methode zelf bedacht, en betaalt de projecten uit het eigen budget. De cursussen zijn opgezet in samenspraak met het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC). Naast de opleidingen gebruikt de gevangenis ook andere, individuele methoden om illegalen te bewegen tot terugkeer. Zo worden ze geholpen met de verscheping van hun bezittingen naar eigen land. Voor een Tunesiër werd een machine aangeschaft om leren broekriemen te maken. Hij was illegaal naar Nederland gekomen om geld voor het apparaat bij elkaar te werken.

Dergelijke oplossingen zijn nodig omdat het uitzetten van illegalen lastig blijft, zegt hoofd terugkeer van de Willem II-gevangenis F. Benoit. Illegalen die niet meewerken, kunnen hun verwijdering frustreren. Van de drieduizend die het afgelopen jaar in Tilburg vastzaten, keerden er 1650 terug naar huis. 'De politiek kan wel zeggen: stuur ze allemaal tegelijk in een charter terug, maar dan mogen ze mij eerst uitleggen hoe.'

Van de illegalen in Tilburg is 20 procent uitgeprocedeerd asielzoeker. Het betreft geen criminelen, maar vreemdelingen die geen verblijfsvergunning hebben en daarom civielrechtelijk vastzitten. Tot nu toe haalden 36 gevangenen in Tilburg een vakdiploma in de bouw.

De methode verdient zichzelf terug, aldus Benoit. Gevangenhouden kost 270 gulden per dag per illegaal.

Het ministerie van Justitie was niet op de hoogte van de methode. De projecten passen wel in het voornemen van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie om meer 'maatwerk' te leveren in het terugkeerbeleid. Maar een vakdiploma mag geen voorwaarde voor terugkeer worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden