Gevangenis in Leeuwarden krijgt 'vadervleugel' voor gedetineerden met kinderen

De gevangenis in Leeuwarden krijgt een speciale 'vadervleugel' waar gedetineerde vaders hun kinderen kunnen ontvangen. Het gaat om een familiekamer waar vaders in een ontspannen setting met kun kinderen kunnen spelen, tv-kijken, huiswerk maken of gesprekken voeren.

Een man kijkt uit het raam van een cel in een gevangenis. Beeld anp
Een man kijkt uit het raam van een cel in een gevangenis.Beeld anp

Doel van het project is de recidive te verminderen. 'Als de vader met de toekomst van zijn kind bezig is, werkt hij ook aan zijn eigen toekomst', zegt directeur Anna Nijstad van de penitentiaire inrichting in Leeuwarden. 'Vaders blijven zo verbonden met het gezin. Dat vergroot de kans op een succesvolle reïntegratie na het uitzitten van de straf.'

De Leeuwarder gevangenis heeft nu al bij wijze van proef een voorlopige gezinskamer voor vaders ingericht. Zo'n twintig gedetineerde vaders doen mee met de proef, die volgens de gevangenisdirectie succesvol verloopt. De komende tijd wordt bepaald hoe de speciale vaderafdeling, die naar verwachting volgend jaar wordt geopend, er precies uit gaat zien.

In de vrolijk gekleurde gezinskamer is geen cameratoezicht. Er zijn spelletjes beschikbaar, vaders kunnen hun kinderen knuffelen en trakteren op lekkernijen. Eerder dit jaar kon een gedetineerde vader zijn pasgeboren baby zelfs in bad doen. Ze kunnen ook gebruik maken van tablets om via Skype contact te leggen met kinderen thuis. Naast de Leeuwarder gevangenis beschikt ook de penitentiaire inrichting Esserheem in Veenhuizen (Drenthe) over een vergelijkbare familiekamer.

Het vaderproject is afgekeken van een gevangenis in Wales, Parc Prison, waar al jarenlang een speciale afdeling voor gedetineerde vaders wordt gerund en het recidivecijfer flink is gedaald. Volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden is met de gezinsbenadering enorm veel winst te behalen. 'Misschien is het feit dat je je kinderen en je partner niet opnieuw wilt teleurstellen wel de belangrijkste reden om niet opnieuw in de fout te gaan', zei Crone vorige maand tijdens een bestuurlijke conferentie over de gerichte aanpak.

De deelnemers en hun gezinnen krijgen in het project intensieve begeleiding van onder meer de reclassering, buurtwerk en Humanitas. Met de gezinsbenadering wordt beoogd de band tussen vader en kind te herstellen of te verstevigen. Dat is ook in het voordeel van de kinderen - zij mogen niet de dupe worden van het vastzitten van hun vader, zo menen de partners. Het potentieel aan vaders in detentie is groot: in de Leeuwarder gevangenis komen jaarlijks zo'n 900 gedetineerden binnen, waarvan 400 mannen die kinderen hebben.

De gevangenisdirectie beseft dat de speciale vadervleugel bij sommigen vragen zal oproepen over het 'in de watten leggen' van gedetineerde vaders. Vestigingsdirecteur Nijstad benadrukt dat aan deelname strenge toelatingseisen en voorwaarden gelden. 'Alleen bij uitmuntend gedrag en volledige medewerking kunnen gedetineerden deelnemen', aldus Nijstad. Ze onderstreept dat ook in de vadervleugel toezicht wordt gehouden en 'veiligheid voorop staat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden