Gevangenis Drenthe vooral in trek bij Noren van buitenlandse komaf

De door Noorwegen gehuurde gevangenis in het Drentse Veenhuizen is met name in trek bij Noren van buitenlandse komaf. Nog geen kwart van de bijna 250 gedetineerden in gevangenis Norgerhaven is in Noorwegen geboren.

Interieur van de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Beeld anp

In gevangenissen op Noorse bodem geldt dit voor een derde van de gevangenen. Dit blijkt uit cijfers van het Noorse ministerie van Justitie. Een belangrijke reden voor de relatief grote groep Noorse buitenlanders (187 van de 242) in de Drentse gevangenis, is dat zij vaker zonder familie in Noorwegen wonen en dus geen bezoek krijgen in de gevangenis. Bovendien komen buitenlandse gedetineerden minder vaak dan Noren in aanmerking voor verlof. Een verhuizing naar Nederland levert hierdoor voor Noorse buitenlanders minder problemen op.

Sterker, het heeft zelfs voordelen. Ter compensatie voor hun vertrek naar Nederland mogen gevangenen in Drenthe vaker dan in Noorwegen bellen met hun familie. Ook krijgen ze een iets hogere toelage dan in Noorwegen. Voor het overige gelden dezelfde regels als in Noorwegen.

Cellentekort Noorwegen

Sinds september 2015 kunnen 242 zware jongens uit Noorwegen terecht in Drenthe. Het Scandinavische land kampt met een groot tekort aan cellen, terwijl Nederland juist een overschot heeft. Noorwegen vergoedt kost en inwoning van de wetsovertreders, evenals de salarissen van het Nederlandse gevangenispersoneel. Jaarlijks komt dit neer op een bedrag van 25,5 miljoen euro.

Huur hoeven de Noren niet te betalen voor de inrichting in Veenhuizen. Voor de toenmalige staatssecretaris van Justitie Fred Teeven was de overeenkomst alleen bedoeld om werkgelegenheid in het gevangeniswezen te behouden. In Norgerhaven zijn 250 banen behouden gebleven, alleen de directeur is Noors.

Dat er een wachtlijst is om naar Drenthe te vertrekken, zoals directeur Karl Hillesland maandag tegen RTV Drenthe zei, spreekt een woordvoerster van de Noorse overheid tegen. De plek is desalniettemin gewild. 64 procent van de gevangen zit er op vrijwillige basis. Ook hebben volgens de woordvoerster een aantal gedetineerden, die tegen hun zin vertrokken naar Nogerhaven, laten weten toch tevreden te zijn over de gevangenis in Drenthe.

Kamer in de Norgerhaven-gevangenis. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.