'Gevangenis Cuba' blijft nog dicht

Cuba, dat zich opmaakt voor het bezoek van paus Benedictus XVI komend voorjaar, laat binnenkort meer dan 2900 gevangenen vrij om humanitaire redenen. Onder hen bevinden zich enkele gedetineerden die werden veroordeeld wegens 'misdaden tegen de staatsveiligheid', kondigde president Raúl Castro vrijdag aan.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Eerder op de dag had de regeringswebsite cubadebate.cu gemeld dat vooral personen boven de 60 jaar, zieken, vrouwen en jongeren van wie wordt verwacht dat ze zich opnieuw in de maatschappij kunnen integreren, vrijkomen. 'Als zoveelste bewijs van onze generositeit en kracht heeft de Staatsraad, op verzoek van familieleden en verschillende religieuze instituties, besloten ruim 2900 veroordeelden vrij te laten, rekening houdend met de aard van de delicten en het goede gedrag in de gevangenis', aldus het officiële, met typisch revolutionaire volzinnen opgebouwde bericht.

In een rede voor het parlement vrijdagavond becommentarieerde Castro de maatregel. De president onderstreepte dat ook 86 buitenlanders, uit 25 landen, onder wie dertien vrouwen, in vrijheid worden gesteld, 'op voorwaarde dat de regeringen van hun landen de repatriëring accepteren'. Een functionaris van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de tot vijftien jaar cel veroordeelde Amerikaan Alan Gross (62), wiens zaak de relaties met Washington verder heeft verslechterd, niet op de lijst staat. Gross werd eind 2009 opgepakt in Havana, nadat hij communicatieapparatuur het land had binnengesmokkeld. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei zaterdag dat de Verenigde Staten het 'diep betreuren' dat hij in de gevangenis blijft.

Castro verklaarde voor een publiek van 600 parlementariërs dat bij de massale gratieverlening rekening is gehouden met het aangekondigde bezoek van de paus aan het communistische eiland in maart 2012. Benedictus XVI bevestigde deze maand zijn reis naar Cuba. Een pauselijke commissie, die het bezoek voorbereidt, werd onlangs in Havana ontvangen door een naarstig naar machtige internationale bondgenoten op zoek zijnde president Castro.

De amnestie is aangekondigd nadat de Cubaanse regering tussen juli 2010 en begin 2011 ruim 100 politieke gevangenen vrijliet, onder wie 52 dissidenten die in 2003 tot lange celstraffen waren veroordeeld. Die vrijlatingen waren het resultaat van een dialoog met de katholieke kerk.

De komst van Benedictus XVI is het tweede bezoek van een paus aan het eiland. In 1998 ontving Cuba Johannes Paulus II. Bij die gelegenheid liet het communistische bewind 300 gevangenen vrij.

De nieuwe massale begenadiging is positief ontvangen door de bevolking, al hadden veel Cubanen eigenlijk verwacht dat Castro eindelijk met een concrete uitwerking zou komen van een meermaals beloofde versoepeling van de 50 jaar oude reisrestricties.

Maar de president herhaalde vrijdag slechts dat hij in de toekomst het migratiebeleid 'geleidelijk' wil hervormen. Onder de huidige regels moet een gewone Cubaan een speciaal uitreisvisum aanvragen, wat een enorm bureaucratische, arbitraire en prijzige procedure is. 'Raúl Castro opent de kleine gevangenissen. Maar de grote gevangenis, die Cuba is, blijft dicht', twitterde de bekende Cubaanse dissidente Yoani Sánchez zondag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden