Gevangenen voor vrijlating aan werk

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gaat gedetineerden in Lelystad ruimschoots voor hun vrijlating helpen bij het zoeken naar werk.

De proef is in stilte begonnen in maart en duurt tot eind dit jaar. De initiatiefnemers willen met de arbeidsbemiddeling bereiken dat minder ex-gedetineerden een uitkering aanvragen of opnieuw een misdrijf plegen.

De belangenvereniging voor gedetineerden Bonjo is enthousiast. ‘Dit is een uniek en baanbrekend project dat snel moet worden uitgebreid’, aldus Nico Epskamp van Bonjo. ‘Tijdwinst is heel belangrijk. Een gevangene heeft na detentie vaak geen geld meer. Voordat hij zich heeft ingeschreven bij het CWI en een uitkering of baan heeft, is hij weken of maanden verder. In die tijd kan hij gaan stelen of toegeven aan een verslaving.’

Alle gevangenen in Lelystad worden bij de start van hun detentie benaderd door medewerkers maatschappelijke dienstverlening van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Als een gedetineerde dat wil, krijgt hij daarna bezoek van een adviseur van het CWI die zijn vaardigheden, kennis en wensen in kaart brengt. Enkele maanden voor het einde van de detentie gaat de adviseur op zoek naar vacatures in de woonomgeving van de gevangene.

‘Ons voordeel is dat we overal vestigingen hebben en concrete vacatures kunnen aanbieden’, zegt woordvoerder Frank Bartelds van het CWI. ‘Het is onze intentie deze methode landelijk in te voeren, als het tenminste lukt om gedetineerden aan werk te helpen. We weten niet of werkgevers bereid zijn hen in dienst te nemen en we zullen bekijken of medewerkers een extra opleiding nodig hebben om weerbaar te zijn in de gevangenis.’

Jaarlijks verlaten 35 duizend gevangenen een penitentiaire inrichting. Binnen zes jaar na de detentie pleegt ruim zeventig procent van hen opnieuw een misdrijf. Uit onderzoek blijkt dat ex-gedetineerden met een baan, relatie en huisvesting de meeste kans hebben op het rechte pad te blijven. In het jargon staan deze succesfactoren bekend als de drie w’s: wonen, werk en wijf.

Werk vinden vanuit de gevangenis blijkt een helse klus. Solliciteren is al langer mogelijk maar het daadwerkelijk aanbieden van een baan is nieuw, zegt woordvoerder Hans Janssens van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Volgens hem past het project in beleid om de nazorg te verbeteren en recidive terug te dringen.

‘We hebben vanaf 2006 in totaal 183 extra mensen aan het werk gezet als medewerker maatschappelijke dienstverlening in de gevangenis’, aldus Janssens. ‘Onze mensen brengen voor iedere gedetineerde in kaart wat geregeld moet worden voor zijn vrijlating, zoals identiteitspapieren.’

Justitie helpt ook bij het zoeken naar huisvesting. Van iedere gevangene die vrijkomt, moet een dossier bij de gemeente terechtkomen. ‘We willen niet dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd.’ In de praktijk gaat er nog veel mis, zegt belangenbehartiger Epskamp. ‘De hulp is een vooruitgang, maar de mogelijkheden van de dienstverleners blijken beperkt. Daarom is het zo belangrijk dat het CWI gaat bemiddelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.