nieuwsdodenherdenking

Gevangenen verstoren met geschreeuw en gejoel dodenherdenking in Vught

De dodenherdenking bij de fusilladeplaats in Vught is zaterdagavond verstoord vanuit de nabijgelegen Penitentiaire Inrichting Vught. Tijdens de twee minuten stilte was gejoel en geschreeuw te horen. Daarbij zou ook ‘Allahu Akbar’ zijn geroepen.

Penitentiaire Inrichting Vught. Beeld Raymond Rutting
Penitentiaire Inrichting Vught.Beeld Raymond Rutting

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) laat in een reactie weten het ‘onacceptabel’ te vinden dat gedetineerden de dodenherdenking verstoorden met ‘kwetsende leuzen’. ‘Alle gedetineerden die vermoedelijk hebben deelgenomen zijn op maatregel in de isoleercel geplaatst voor maximaal 14 dagen’, aldus Dekker. Het voorval wordt verder onderzocht.

De gevangene die ‘het hevigst tekeer ging’ is direct in een isoleercel geplaatst, aldus een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hoeveel gevangenen meededen en wat zij riepen is nog niet duidelijk. De DJI vermoedt dat het om één afdeling ging, ‘zo’n acht tot tien gevangen’.

Of er inderdaad ‘Allahu Akbar’ is geroepen, zoals een aanwezige tegen Omroep Brabant zei, kan de woordvoerder niet bevestigen. Wel is duidelijk dat er geschreeuwd is vanuit een afdeling aan de rand van het complex, het deel dat het dichtst bij de buitenmuur zit. Daar bevindt zich ook de terrorisme-afdeling (TA).

‘Op het moment dat iedereen stil was klonk er een enorm gejoel uit de richting van de gevangenis’, zegt het CDA-Kamerlid Van Toorenburg, dat bij de herdenking aanwezig was. ‘Dat ging twee minuten lang door.’ Ze heeft niet verstaan wat er precies geroepen werd. ‘Het was een golf van geluid. Het leek bijna alsof er een voetbalwedstrijd gaande was.’

Er ontstond volgens Van Toorenburg geen onrust onder de aanwezigen. ‘Je zag mensen wel vragend naar elkaar kijken, maar iedereen bleef rustig.’ Ze heeft Kamervragen gesteld over het incident. ‘Ik wil weten wat er precies gebeurd is en welke maatregelen er getroffen worden. Het is heel zorgelijk dat mensen zoiets doen. Hoezeer sta je met je rug naar de samenleving als je begint te schreeuwen op het moment dat de enorme tragedie van de oorlog wordt herdacht?’

De jaarlijkse dodenherdenking bij het monument op de fusilladeplaats in Vught wordt gehouden op de schietbaan van het voormalig concentratiekamp Vught. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn daar 329 verzetsstrijders door de bezetter gefusilleerd. De Penitentiaire Inrichting Vught is een gevangeniscomplex dat onder meer een extra beveiligde terrorisme-afdeling en twee tbs-afdelingen huisvest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden