Gevangene krijgt TBS na eenderde van zijn straf

Gedetineerden die nog een tbs-behandeling staat te wachten, moeten eerder worden opgenomen dan nu het geval is. Minister Sorgdrager van Justitie wil dat zij na het uitzitten van eenderde van hun gevangenisstraf worden overgeplaatst naar een tbs-kliniek....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De ministerraad is akkoord gegaan met dit wetsvoorstel. Nu moet tweederde van de straf worden uitgezeten voordat er sprake is van een tbs-behandeling. De commissie Fokkens heeft de minister geadviseerd de gedetineerden eerst een tbs-behandeling te laten ondergaan, om deze vervolgens in mindering te brengen op de uit te zitten celstraf.

Minister Sorgdrager heeft dat advies niet gevolgd, onder meer vanwege de capaciteitsproblemen. De huidige wachtlijst van 75 zou bij het volgen van het advies worden vergroot tot 175.

De minister stelt verder voor dat jaarlijks moet worden beoordeeld of er een vervroegde tbs-behandeling zou kunnen plaatsvinden aan de hand van de psychische gesteldheid van de gedetineerde.

Ook wil zij de rechter in staat stellen onder bepaalde voorwaarden de tbs-verpleging te beëindigen. Worden de voorwaarden niet nageleefd, dan moeten ze worden aangescherpt of kan er worden besloten de verpleging te hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden