Gevangene heeft vaak psychische stoornis

56,6 procent van de gevangenen in Nederland heeft een psychische stoornis. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nijmeegse Pompestichting.

Het onderzoek is gepubliceerd in het jongste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Onderzoekers Erik Bulten (van de Pompestichting) en Henk Nijman (verbonden aan de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Albrecht) onderzochten 191 willekeurig geselecteerde gedetineerden.

Die kregen vragenlijsten voorgelegd om psychische klachten, persoonlijkheidskenmerken, behandelangst, de houding ten opzichte van hulp en de behoefte daaraan vast te stellen.

De onderzoekers stellen dat jaarlijks 50 duizend mensen het Nederlandse gevangeniswezen binnenstromen. Van hen is 93 procent man. Tussen de 80 en 90 procent van de gevangenen heeft in zijn leven ooit (één of meer) psychiatrische problemen gehad, met inbegrip van verslaving en persoonlijkheidsstoornissen.

Als verslaving buiten beschouwing wordt gelaten, dan heeft nog altijd een kwart een stoornis. ‘Gedetineerden vormen in psychiatrisch en psychologisch opzicht dus geen gezonde groep’, concluderen Bulten en Nijman.

De onderzoekers hebben zich gericht op reguliere gevangenen. Volgens Bulten krijgen verdachten een algemene en medische screening.

Psychotische verdachten en degenen met andere ernstige stoornissen worden er bij die eerste screening uit gefilterd. Dat is maar een hele kleine groep. De rest verdwijnt in reguliere detentiecentra.

Bij 38 procent van de reguliere gevangenen is in de vroege jeugd ADHD vastgesteld. Vijf tot zes procent kampt nog steeds met deze stoornis. Ontwikkelingsstoornissen als ADHD en autisme zijn moeilijk herkenbaar, aldus Bulten.

Gedetineerden met psychische klachten vragen nauwelijks om hulp. Bulten: ‘Dat past niet bij de gevangeniscultuur. Je kunt je niet kwetsbaar opstellen, moet stoer en dominant zijn.’ Hij constateert ‘behandelangst vanwege imagoverlies’.

Volgens Bulten moeten gevangenenbewakers beter worden voorgelicht om de verborgen hulpvraag te kunnen blootleggen. Want zegt hij, gedetineerden hebben recht op hulp op grond van het equivalentieprincipe.

‘Dat houdt in dat zorg in detentie zoveel mogelijk dient te lijken op de zorg daarbuiten. Met die zorg kan overigens ook de samenleving gediend zijn, als zo de kans op recidive wordt verminderd’, aldus Bulten.

Celblok (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden