Gevangen gezet in het groepsgesprek

Buitengewoon Gezelschap. Nederland 3, 21.10 uur. 'Jullie houden hier speciale groepsgesprekken', constateert presentatrice Inge Diepman op bezoek bij de drugsvrije afdeling van gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught....

MARIJN VAN DER JAGT

Gedetineerde Milton kijkt moeilijk omdat groepsgesprekken moeilijk zijn. Zeker voor een jongen als hij, die voor z'n twintigste al tot over z'n oren in de drugs en de criminaliteit zat. Hij is niet gewend om z'n emoties te laten zien, en dat moet op deze afdeling, zegt Milton. 'Het moet niet, maar het gebeurt', corrigeert groepsleidster Hilde. 'Het móét', antwoordt Milton stellig, die best beseft dat het ergens voor nodig is, maar de therapeutische openheid toch als een dwang ervaart.

Daarmee schetst de jongen meteen het probleem van het programma waarin hij terecht is gekomen. Buitengewoon Gezelschap is ook zo'n 'speciaal groepsgesprek' in de zin dat er van alle deelnemers openheid wordt verwacht. 'Dat moet niet, het gebeurt', zal gespreksleidster Inge Diepman corrigeren. Maar op de verborgen agenda van ieder televisiepraatprogramma staat tegenwoordig het 'openbreken' van de gesprekspartners hoog genoteerd.

Ook Diepman, die bij het actualiteitenprogramma Middageditie lekker afstandelijk kan zijn, is in haar eigen programma's meer op zoek naar de persoonlijke ervaringen dan naar de harde feiten. Vorig seizoen leverde dat bij Bloed, zweet en tranen irritante televisie op, omdat het onderwerp van de gesprekken - de generatiekloof tussen vakgenoten van verschillende leeftijden - volledig oploste in Diepmans softe hoe-voelt-dat-nou-voor-jou-vragen.

Bij Buitengewoon Gezelschap past die aanpak wel. Het gaat bij dit programma om de ervaringswereld van de betrokkenen, en dat zijn in iedere aflevering weer andere mensen die in een buitengewone situatie verkeren. Het is interessant om te weten hoe iemand die doof is het leven ervaart, en Diepman is niet bang om een doof meisje dat op korte termijn ook nog eens blind zal worden naar haar toekomstverwachtingen te vragen.

Toch is de presentatrice, die zich opwerpt als het nieuwe vrouwelijke VARA-gezicht, nog veel te beleefd om een werkelijk spraakmakend programma te maken. Ze bijt zich nooit vast in haar gesprekspartners, gaat confrontaties uit de weg, zelfs als gasten daar onderling om lijken te vragen. Ze laat zich niet drijven op de grillige wendingen die echte gesprekken nou eenmaal nemen. Dat kan ook niet in deze opzet, want het programma is opgedeeld in verschillende partjes met steeds weer nieuwe mensen.

Misschien moet Diepman met wat minder partners tegelijk praten. Want het blijft moeilijk, zo'n groepsgesprek. En niet alleen voor jonge gedetineerden.

Marijn van der Jagt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden