Gevallen oogappel vol talent

Hij tekende ooit een contract voor 252 miljoen dollar en datete Madonna. Dat alles kon de pijn van het plotselinge vertrek van zijn vader, op zijn 9de, niet verzachten.

MATHIJS NOIJ

Niet veel mensen kunnen het hem nazeggen: Alex Rodriguez heeft gedatet met Madonna, Cameron Diaz en Kate Hudson. Dat de honkballer verschijnt in de Amerikaanse tabloids is daarvan een onafwendbaar gevolg. Nu is hij verzeild geraakt in een affaire die het roddelcircuit overstijgt. Wegens doping wil de Amerikaanse profcompetitie MLB hem langdurig schorsen, wat waarschijnlijk het einde van zijn carrière inluidt.

De jonge Rodriguez was de oogappel van het Amerikaanse honkbal. In 1994 begon hij bij de Seattle Mariners, om via de Texas Rangers, in 2004, de overstap te maken naar de New York Yankees. Hij tekende miljoenencontracten, was welbespraakt, en had 'een goede kop', werd gezegd.

Bovenal presteerde hij goed op het veld. Rodriguez staat bekend als de getalenteerdste honkballer van zijn generatie. De derde honkman behoort tot de exclusieve groep van 25 spelers die meer dan 500 homeruns heeft geslagen. Hij staat nu op 647.

In 2009 liep zijn reputatie een flinke deuk op. Na een publicatie van Sports Illustrated, bekende Rodriguez dopinggebruik tussen 2001 en 2003. Hij deed dat in de wetenschap dat doping pas sinds 2003 strafbaar is in het Amerikaanse honkbal. Daarna had hij nooit meer gebruikt, zei hij.

Een echte Yankee werd Rodriguez nooit. Te veel fratsen en een te egoïstische houding ten opzichte van zijn collega's maakten hem niet populair in New York. Niet zoals zijn teammaat en tegenpool Derek Jeter bijvoorbeeld. Ze spelen samen, maar liggen elkaar geenszins. Jeter is de teamspeler, Rodriguez de egoïst.

Rodriguez wijt zijn moeilijke karakter aan het gemis van zijn vader. Hij werd door hem verwend. Tot zijn 9de, toen zijn vader opeens verdween. 'Ik dacht dat hij naar de winkel was gegaan of zoiets. Maar hij kwam nooit terug. Dat doet nog steeds pijn', zei hij tegen The Seattle Times. Om eraan toe te voegen: 'Tot op de dag van vandaag vind ik het moeilijk mensen toe te laten.'

Zijn carrière raakte de laatste jaren in verval. Steeds vaker klonk de vraag of Rodriguez zijn astronomische salaris nog wel waard is. Ook het homerunrecord van Barry Bonds, eveneens betrapt op dopinggebruik, bleek onhaalbaar. A-Rod sloeg de laatste seizoenen niet meer dan twintig homeruns - tijdens zijn hoogtijdagen waren dat er meer dan vijftig. Rodriguez kan Bonds nu alleen nog overtreffen als het gaat om de reputatie van grootste zondaar binnen de sport.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden