'Gevaarlijke polarisatie' in moslimgemeenschappen

Niet alleen felle islamcritici zoals PVV-leider Geert Wilders worden in Nederland bedreigd, maar ook moslims die jihadreizen naar Syrië openlijk afkeuren. In Nederlandse moslimgemeenschappen is 'een gevaarlijke polarisatie' aan de gang, zeggen het Eindhovense CDA-raadslid en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga en de Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani.

Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani Beeld ANP

Zelfs in moskeeën is de sfeer soms grimmig. Debatten over islam en democratie en de strijd in Syrië kunnen nauwelijks meer zonder beveiliging worden georganiseerd.

Afgelopen vrijdag liepen in het Partycentrum Noord in Amsterdam zowel agenten in burgers als privébeveiligers rond bij een Syrië-debat, waarvoor ook radicale moslimjongeren waren uitgenodigd. Wijbenga paste de avond voor het debat een kogelvrij vest. Hij heeft het, vanwege de extra beveiliging, uiteindelijk niet gedragen.

Een van de radicale jongeren, die de bijeenkomst boycotte omdat hij niet met 'de leugenaar' Elforkani aan één tafel wilde zitten, had een surprise voor de jongerenimam bedacht. 'Een bosje brandnetels met de boodschap: voor de domme circusbeer die danst naar het pijpen van Den Haag en de AIVD', vertelde de jongen de Volkskrant-verslaggeefster.

'Een gek kan toeslaan'
Als hij van huis vertrekt om te gaan prediken of debatteren, is Elforkani nooit gerust op de goede afloop. 'Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben', zegt hij. 'Ik kan de risico's niet helemaal inschatten. Maar je moet rekening houden met een gek die kan toeslaan.'

Ze hebben allebei aangifte gedaan van ernstige bedreigingen. Wijbenga kreeg, na publicatie van een twistgesprek in de Volkskrant waarin hij Syriëgangers en hun sympathisanten 'tikkende tijdbommen' noemde, een lading beledigingen over zich heen. Hij ontving ook een tweet van een ROC-leerling met de zwarte vlag en een kalasjnikov. 'Je bent gewaarschuwd', was de boodschap. Op drie adressen waar Wijbenga geregeld vertoeft, zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Elforkani, die in zijn preken afstand neemt van de jihadgang, wordt op straat bespuugd en uitgemaakt voor afvallige, hypocriet, verrader. In een in Syrië geschoten filmpje (hieronder) worden hij en een kritische Belgische imam (Taouil) aangevallen.

Lees het hele verhaal vandaag in de Volkskrant: 'De salafistische (ultraorthodoxe, red.) groeperingen van pakweg tien jaar geleden zijn in de Arabische wereld niet meer dezelfde als die van nu.'

 
Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben. Ik kan de risico's niet helemaal inschatten. Maar je moet rekening houden met een gek die kan toeslaan
Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden