Gevaar voor val Griekse regering door revolte Syriza

Syriza, de protestpartij die de Griekse premier Alexis Tsipras aan de macht bracht, dreigt uiteen te vallen. Uit onvrede met de concessies die Tsipras heeft gedaan aan zijn Europese partners in ruil voor een nieuw hulppakket, dreigt de linkervleugel van Syriza een nieuwe beweging te beginnen.

Griekse premier Tsipras tijdens het debat over de voorwaarden voor een nieuw noodkrediet. Beeld AFP

De meest linker flank binnen de linkse partij (Syriza staat voor coalitie van radicaal links) verwijt Tsipras dat hij zich niet gehouden heeft aan de uitkomst van het referendum over het Europese reddingspakket. Begin juli stemde de meerderheid van de Grieken in een referendum daartegen, maar uiteindelijk ging Tsipras akkoord met een nog strenger pakket.

Bij de behandeling van het akkoord dat Tsipras vorige maand met de Europese leiders sloot, zei de premier dat hij wel gedwongen was een compromis te sluiten. Het was een keuze tussen 'blijven leven of zelfmoord plegen', aldus Tsipras. Maar de leider van de rebellen binnen de partij, ex-minister van Energie Panagiotis Lafazanis, lijkt vastbesloten aan te koersen op een breuk. In een verklaring, die ook werd ondertekend door elf andere Syriza-afgevaardigden, riep hij op tot een nieuwe beweging om verzet te bieden tegen de door Brussel geëiste bezuinigingen.

Tsipras heeft niet langer meerderheid achter zich
Het Griekse parlement stemde vandaag in met de voorwaarden voor het nieuwe noodkrediet. De omstreden overeenkomst kreeg uiteindelijk de steun van 222 afgevaardigden, terwijl 75 parlementariërs tegen stemden of zich onthielden. Een slecht teken was dat slechts 118 afgevaardigden van de regeringscoalitie het hervormingspakket steunden.

Daaruit blijkt dat Tsipras niet meer vanzelfsprekend kan rekenen op de benodigde 120 parlementariërs, mocht het voortbestaan van zijn coalitie onderwerp van stemming worden. Het Griekse parlement telt driehonderd zetels, maar een minimum van 240 parlementariërs moet aanwezig zijn om over een motie van wantrouwen te kunnen stemmen. Zodoende is 120 stemmen voldoende om te overleven.

Applaus voor premier Tsipras na zijn speech over de voorwaarden voor een nieuw noodkrediet. Beeld AP

Vertrouwenskwestie eind augustus aan de orde
In een poging de revolte binnen zijn partij de kop in te drukken is Tsipras volgens regeringsfunctionarissen van plan na ontvangst van de eerste Europese tranch de vertrouwenskwestie aan de orde te stellen in het parlement. Dat brengt het gevaar met zich mee dat zijn regering ten val zal komen, zeker nu de oppositiepartij Nieuwe Democratie heeft laten doorschemeren dat zij zich niet geroepen voelt Tsipras te redden.

In dat geval is de premier afhankelijk van de steun van andere oppositiepartijen, zoals de centrumpartij Potami en de sociaal-democratische Pasok. Maar mogelijk zullen ook enkele tegenstemmers van Syriza hun leider steunen als het gaat om het overleven van de regering-Tsipras. Nieuwe verkiezingen zouden het vertrouwen in Griekenland opnieuw een fikse knauw geven, zo kort na het moeizaam bereikte akkoord over het nieuwe steunpakket.

Eurogroep oordeelt vandaag over eerste tranche
De Griekse instemming met de Europese voorwaarden effent de weg voor een eerste tranche van de 86 miljard euro die de Europese leiders Griekenland hebben beloofd om het land van een bankroet te redden. De ministers van Financiën van de eurozone moeten vandaag nog hun zegen geven aan het vrijgeven van de eerste gelden. Daarmee kan Griekenland dan op 20 augustus 3,2 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden