nieuwsimpeachment-proces

Gevaar voor Trump: voormalig veiligheidsadviseur Bolton toch bereid te getuigen

John Bolton, de vroegere nationale veiligheidsadviseur van Trump, is bereid te getuigen in het impeachment-proces tegen de president. Dit heeft hij maandag gezegd.

John Bolton, toen nog nationale veiligheidsadviseur, luistert in mei vorig jaar naar president Trump. Vier maanden later werd hij de laan uitgestuurd wegens meningsverschillen met zijn baas over diens buitenlandse beleid. Beeld AFP
John Bolton, toen nog nationale veiligheidsadviseur, luistert in mei vorig jaar naar president Trump. Vier maanden later werd hij de laan uitgestuurd wegens meningsverschillen met zijn baas over diens buitenlandse beleid.Beeld AFP

Het optreden van Bolton kan pijnlijk worden voor Trump. Hij had eerder laten weten dat hij zich alleen aan de tand zou laten voelen door het Congres als de rechter hem daarvoor toestemming zou geven. President Trump had alle medewerkers van het Witte Huis verboden gehoor te geven aan een dagvaarding van de Congrescommissies die bezig zijn met het impeachment-onderzoek.

Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de macht hebben, stemde eind vorig jaar voor het beginnen van een afzettingsprocedure tegen Trump wegens machtsmisbruik en het belemmeren van het onderzoek van het Congres. Volgens de aanklacht heeft Trump zijn macht misbruikt bij de Oekraïense president Zelenski. Deze zou hij onder druk hebben gezet om een corruptieonderzoek te beginnen naar de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden.

Niet eens

Na het Huis van Afgevaardigden is nu de Senaat aan de beurt: de senatoren moeten bepalen of de beschuldigingen tegen Trump ernstig genoeg zijn om hem af te zetten. Maar de impeachment-procedure ligt momenteel stil omdat Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, het niet eens kunnen worden over het oproepen van getuigen.

McConnell, die de aanklachten tegen Trump complete nonsens vindt, wil het proces zal snel mogelijk achter de rug hebben zonder nieuwe getuigen op te roepen. Maar de Democraten staan erop dat de senatoren de kans moeten krijgen cruciale getuigen zoals Bolton te verhoren. Bolton, die in september vorig jaar door Trump aan de kant werd gezet, was fel tegen de pogingen Zelenski onder druk te zetten door de beloofde militaire hulp voor Oekraïne tegen te houden. Volgens andere getuigen vergeleek hij het zelfs met een ‘drugsdeal’ waaraan hij op geen enkele manier wilde meewerken.

Druk op Republikeinen

Nu Bolton bereid is te getuigen, neemt de druk op de Republikeinen toe om toch getuigen op te roepen. Pelosi liet meteen weten dat de Republikeinen zich medeplichtig zouden maken aan de pogingen van Trump om de zaak ‘in de doofpot te stoppen’ als ze niet akkoord gaan met het dagvaarden van Bolton en drie andere getuigen. Voor dergelijke dagvaardingen is de steun van 51 senatoren nodig. Dat betekent dat er minimaal vier Republikeinen met de Democraten moeten meestemmen.

De Democraten zijn ervan overtuigd dat Bolton Trump flink in de problemen kan brengen als hij de kans krijgt zijn zegje te doen tijdens het impeachment-proces. Maar zeker is dat niet. Bolton was weliswaar fel tegen de pogingen de Oekraïners te chanteren, maar hij houdt er volgens sommigen een heel brede opvatting op na van de bevoegdheden die de president heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden