Gevaar voor Tegenlicht geweken: VPRO-programma blijft op primetime

Het documentaireprogramma Tegenlicht van de VPRO hoeft niet meer te vrezen voor een verhuizing naar de randen van de nacht. Het VPRO-programma blijft op maandagen rond 21:00 uur te zien op Nederland 2, bevestigt zowel de omroep als de netcoördinator vandaag.

Gisteren begon een nieuw seizoen van het hooggewaardeerde Tegenlicht. Ruim 310.000 mensen (marktaandeel 4,3 procent) zagen de aflevering waarin 'grote denkers en doeners' hun visie op het jaar 2013 gaven. Vorig jaar september zag het er nog uit dat deze nieuwe reeks voortaan rond elven - ná Nieuwsuur - zou worden geprogrammeerd. Tegenlicht zou te weinig kijkers trekken voor maandagavond primetime. 'Mogelijk dat juist op een later tijdstip meer kijkers kunnen worden bereikt en ook meer impact kan worden gegenereerd', luidde destijds het argument van de netcoördinator van de NPO (Nederlandse Publiek Omroep).

'Kijkcijferterreur'
Een storm van protest rond het programma brak los. Diverse bekende Nederlanders deden hun beklag, op Twitter, maar ook in de media. Bij De Wereld Draait Door sprak cabaretière Sanne Wallis de Vries schande van een eventuele verplaatsing. Ook Wouke van Scherrenburg liet her en der van zich horen. 'Deze kwestie is tekenend voor het gemak waarmee u toegeeft aan de terreur van de kijkcijfers', schreef ze in een open brief aan de NPO. Door de SP werden er zelfs Kamervragen over gesteld. SP-Kamerlid Van Dijk in zijn brief aan het kabinet: 'Hoe oordeelt u over het feit dat een zendercoördinator een zeer gewaardeerd en onderscheidend programma vanwege een vermeend gebrek aan kijkers naar de randen van de nacht kan verplaatsen?'

De eindredacteur van Tegenlicht, Frank Wiering, gooide olie op het vuur door in NRC te dreigen met stopzetting van het programma als dat gebeurt. 'Dan kijkt er natuurlijk geen hond meer.' Wel erkende de redactie dat de inhoud wellicht nog wat beter 'verpakt' kon worden.

Terwijl de NPO ondertussen fel ontkende het programma om zeep te willen helpen - maar slechts nadacht over het uitzendtijdstip - meldde de VPRO: 'We hebben van de NPO de boodschap gekregen voor eind oktober te moeten voldoen aan de norm van 5 procent marktaandeel.' In november zou er vervolgens 'geëvalueerd' worden.

'Dierbaar'
Inmiddels is het nieuwe jaar begonnen en is het gevaar voor verhuizing van Tegenlicht geweken. Hoewel het programma de 5 procent lang niet altijd haalt, is het voortaan gewoon weer iedere week op primetime te zien. 'Het programma is ons dierbaar en wordt niet bedreigd', stelt de NPO vandaag. Ook de VPRO laat weten dat het uitzendtijdstip niet meer ter discussie staat: 'De nieuwe netmanager van Nederland 2 wil daar nu niet aan morrelen.'

Tegenlicht past ondertussen dan ook weer heel goed in het onlangs gepresenteerde nieuwe prioriteitenbeleid van de Publieke Omroep, waarmee de omroepen zich - gedwongen door de bezuinigingen - meer willen onderscheiden. In de nabije toekomst gaat het geld van de NPO voornamelijk naar documentaires, Nederlands drama, journalistiek, evenementen, kennis & cultuur en kinderprogramma's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.