Gevaar blijft na eruptie vulkaan Usu

De vulkaan Usu op het Japanse eiland Hokkaido is vrijdag tot uitbarsting gekomen, maar tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen onder de 51 duizend bewoners van het gebied....

AP en AFP

Ruim elfduizend mensen die aan de voet van de 736 meter hoge vulkaan wonen, waren dit keer uit voorzorg al geëvacueerd. Sommige bewoners hadden zelfs niet in de gaten dat de Usu enorme naar zwavel stinkende stofwolken en vuur uitspoog tot een hoogte van ruim drie kilometer. 'Ik voelde niets, ik hoorde niets. Ik wist zelfs niet dat de vulkaan uitgebarsten was, tot ik de eruptie op de televisie zag', zei Norimichi Nagao, ambtenaar van de gemeente Date.

Het was eerder een stille uitbarsting. Het lawaai kwam van de sirenes van politie, brandweer en ambulances. De kustplaats Date heeft tot nog toe weinig ongemak van de Usu. De wind heeft de stofwolken van de vulkaan juist weg van de stad geblazen. Auto's die uit het binnenland kwamen, zaten daarentegen onder een dikke aslaag.

De inwoners die verder weg wonen, stroomden de straat op of klommen op de daken om het geweld van de Usu te zien of te fotograferen. Sommigen waren opgelucht, anderen bezorgd, zoals mosselkweker Yomiko Yasuko, die op zee was toen de vulkaan uitbarstte. 'Ik ben godzijdank veilig, maar ik ben bang dat mijn bedrijf enorme schade lijdt', zei hij.

Het gevaar is overigens niet geweken in Hokkaido. Het plaatselijke weerstation heeft gewaarschuwd tegen zware regen- en sneeuwbuien en tegen lawines. Smeltende sneeuw zou bovendien aardverschuivingen kunnen veroorzaken. Voordat de Usu uitbarstte, lag een een dertig centimeter dikke sneeuwlaag op de vulkaan.

De Japanse premier Keizo Obuchi verklaarde dat de evacuees nog een poosje in hun tijdelijke onderkomens moeten blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden