Geur van wilde dieren rond Madoff-veiling

New York Yraarrrrg!! De kreten die opklinken in de grote ballroomzaal van een hotel in Manhattan zijn ijzingwekkend. De ongemakkelijk in hun pak zittende mannen van wie de schreeuw afkomstig is, laten de 'r' zo lang achter in hun vlezige kelen rollen en trillen dat het moeite kost er geen rauwe bloeddorst in te horen. 'Het zijn Texanen', fluistert een New Yorkse mevrouw minachtend van achteren in mijn oor.

Arie Elshout

We zijn op de veiling van bezittingen van Bernard Madoff. De 72-jarige voormalige belegger zit in een gevangenis in North Carolina een straf van 150 jaar uit als een van de grootste - zo niet de grootste - oplichters in de Amerikaanse geschiedenis.


Door het weinig subtiele geschreeuw van het personeel van het Texaanse veilingshuis Gaston & Sheehan als een koper het gewenste voorwerp in de wacht sleept, hangt er de geur van wilde dieren rond de goed bezochte veiling. Te koop zijn duizenden bezittingen afkomstig uit het vroegere New Yorkse penthouse van Madoff en zijn vrouw Ruth.


Er wordt hier in één dag tijd een heel leven doorgedraaid, alsof het een vrachtwagen vol appels is die op de vuilnisbelt worden gedumpt na een warme zomer van overvloed.


De catalogus beslaat 41 pagina's vol persoonlijke spullen. Vazen, sieraden, kasjmier truien, kussens, sigarenkisten met de sigaren er nog in, horloges, schilderijen, meubels, glaswerk, boeken (waaronder de boeken 'Lies and the Lying Liars Who Tell Them' en 'No Second Chance'), televisies, één bed ('het enige bed in het hele huis, de Madoffs hielden kennelijk niet van gasten'), stropdassen, sokken, schoenen (Madoff had er 250 paar) , slippers, tapijten, lampen en keukengerei.


Het treurigst zijn de tientallen zilveren fotolijstjes. De familiefoto's zijn eruit gehaald, waardoor de lijstjes meer dan wat ook een gevoel van vergankelijkheid oproepen. Misschien zelfs wel een beetje medelijden over zo'n einde.


Geen medelijden

Maar daarvan wil de vrouw achter me niets wisten. Ze is rond de 60, komt uit New York en heet Virginia Seidel. 'Medelijden? Niks ervan. Madoff was eng. Ik ben geen gelovige maar een atheïst, maar zou ik geloven, dan was hij voor mij het Kwaad. Vooral voor zijn oudere slachtoffers ben ik blij dat ze nog wat van hun geld terugzien.'


Madoff heeft duizenden slachtoffers gemaakt. Daaronder hedgefunds en grote banken, maar ook particulieren, van wie de filmer Steven Spielberg een heel beroemde is.


Madoff pleegde een zogenoemde Ponzifraude, waarbij hij zo'n 50 tot 65 miljard dollar heeft verduisterd. Dat deed hij met een soort piramidespel, waarbij beleggers hun rendement kregen uitgekeerd uit de inleggelden van nieuwe investeerders. Dat ging decennia goed, zolang de inleg van nieuwe beleggers het totaal aan uitkeringen overschreed.


Belangrijk was daarbij dat Madoff, de man met de trouwe hondenogen en zwierige zilvergrijze lokken, een grote naam was op Wall Street. Mensen vertrouwden hem, totdat bij het begin van de kredietcrisis steeds meer beleggers hun geld terugtrokken. De piramide groeide niet meer en dat was het begin van het einde. Vanaf de top begon het poreuze bouwwerk te verkruimelen, om ten slotte met een enorme klap ineen te storten, waarbij tot in de wijde omtrek mensen gedupeerd werden.


De meeste bieders en kopers in de zaal zijn niet zo betrokken bij de slachtoffers. Zij komen uit nieuwsgierigheid, of zijn uit op koopjes, of willen iets in huis hebben dat van Madoff is geweest. Want de gevallen belegger is beroemd en Amerikanen zijn dol op beroemdheden, of zij hun roem nu hebben verkregen met oplichting of niet.


Steinway

Een 81-jarige vastgoedman en amateurpianist uit Long Island koopt Madoffs Steinway-piano uit 1917 voor 42.000 dollar, dat is zes keer de geschatte waarde uit de catalogus. 'Ik barst van de piano's, maar deze is geschiedenis. Heb ik iets om over te praten', zegt de koper.


Kennelijk gold dat voor veel kopers - veel voorwerpen gingen voor meer dan de cataloguswaarde weg. Populair waren de boxershorts en slippers met daarop de initialen 'BLM'.


Geliefd waren de grote hoeveelheid beeldjes en schilderijen van stieren in trotse of aanvallende poses. Bernie Madoff, de man die met niets begon en miljonair werd, was er dol op. Hoe tekenend daarom, merkt een AP-journalist op, dat de veiling werd geleid door mannen die schreeuwend de zaal bespeelden alsof ze een kudde stieren in het gareel moesten houden bij wat uiteindelijk de afrekening was met een symbool van de val van Wall Street.


Opbrengst: 2 miljoen

Een tweede veiling van spullen van oplichter Bernard Madoff heeft zaterdag zo'n 2 miljoen dollar (1,46 miljoen euro) opgebracht. Vooraf werd gerekend op 1,2 miljoen dollar. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van Madoff. In totaal berokkende hij zo'n drieduizend mensen voor tientallen miljarden aan schade. Bij de veiling gingen spullen onder hamer die in beslag waren genomen in een appartement van Madoff in Manhattan. Er komt nog een derde en laatste veiling in Florida. Daar worden bezittingen van Madoffs huis in Palm Beach verkocht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden