Getuige

De getuige van Jehova is vanmorgen op bezoek geweest. Hij bezoekt mij drie keer per maand of een keer per week....

De getuige (84 jaar) is gevangene geweest in het nazikamp Neuengamme en heeft het geallieerde bombardement van de Cap Arcona (5000 doden) overleefd. Pas bezocht hij weer een bijeenkomst van de Vriendenkring Neuengamme. Hij sprak er voor een zaal met 150 toehoorders.

Een vrouw vroeg hoe hij na die hel zo vitaal is gebleven – haar man, ook overlevende, was een wrak. De getuige vertelde dat hij in het kamp, toen hij nog katholiek was, onder de indruk was gekomen van de getuigen van Jehova, van hun pacifisme en saamhorigheid, en zich na terugkeer in Amsterdam bij hen had aangesloten. Toen hij herenigd werd met zijn moeder, had zij gezegd: ‘Jongen, je bent gered door Maria.’ Maar zijn antwoord was: ‘Ik heb haar niet gezien, moeder.’

Hij keek mij aan met twinkelende ogen: ‘Ik had er zo’n plezier in dat voor die zaal te zeggen, want je weet toch dat de katholieken Maria vereren, terwijl ze daar geen recht op heeft? En de protestanten moeten daar niets van hebben. Maar allebei misbruiken ze de Bijbel. Door mijn opmerking hadden ze iets om over na te denken. Naderhand kwam er een man op me af die zei dat ik een typische Amsterdammer was.’ Hij grinnikte genoegelijk, het kaneelbeschuitje smaakte hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden