Getuigenis Lewinsky tegen Clinton onzeker

De onderhandelingen tussen openbaar aanklager Starr en de advocaat van Monica Lewinsky over haar getuigenverklaring zijn donderdag vastgelopen. Of Lewinsky tegen Clinton zal getuigen is daardoor onzeker geworden....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De 24-jarige Californische eist in ruil daarvoor volledige bescherming tegen verdere rechtsvervolging. Starr heeft tot gisteren geweigerd haar volledige immuniteit te verlenen. Volgens anonieme bronnen rond de openbare aanklager is hij niet tevreden met wat zij hem zou kunnen vertellen.

Amerikaanse media vermoeden dat Monica hoogstwaarschijnlijk wel zal getuigen over haar seksuele relaties met de president, maar hem niet wil of kan beschuldigen van het aanzetten tot meineed.

Starr gebruikt al zijn macht om de voormalige Witte Huis-stagiaire onder druk te zetten en is van plan haar te vervolgen wegens het afleggen van valse verklaringen in de Paula Jones-zaak. Monica is onder ede verhoord door de advocaten van Paula Jones en heeft tijdens dat verhoor gezegd dat zij geen verhouding had met de president.

Op banden die zijn opgenomen door haar, inmiddels voormalige, vriendin Linda Tripp zegt Monica echter wel degelijk een relatie met de president te hebben gehad. Op last van Starr heeft ook de FBI gesprekken van Tripp en Lewinsky afgeluisterd. Over welk belastend materiaal de FBI beschikt weet niemand buiten Starr en diens team.

Lewinsky's advocaat Ginsburg zei gisteren na afloop van het onderhoud met Starr dat er geen overeenkomst was bereikt en dat hij nu bereid is haar te verdedigen tegen een mogelijke aanklacht van Starr. Als Monica blijft bij haar eerder afgelegde verklaring dat zij geen seksuele relatie had met de president, is dat voor Clinton een positieve ontwikkeling.

De president tracht, gesterkt door de enthousiaste ontvangst van zijn State of the Union, het normale leven te hervatten. Maar zijn activiteiten worden dagelijks overschaduwd door oncontroleerbare beschuldigingen. The New York Times en The Washington Post berichtten gisteren op basis van anonieme bronnen dat de president Monica op 28 december op het Witte Huis heeft ontvangen om haar instructies te geven voordat zij zou worden verhoord in de Paula Jones-zaak. Clinton zou haar hebben geadviseerd vragen 'te ontwijken' en liefst zo snel mogelijk naar New York te verhuizen. Door bemiddeling van Clintons adviseur Vernon Jordan had Lewinsky bij Revlon een baan gekregen.

Een rechter in Little Rock heeft na een verzoek van Starr besloten dat alle bewijzen die te maken hebben met Monica Lewinsky worden uitgesloten van de Paula Jones-zaak over seksuele intimidatie. De advocaten van Jones dagvaardden dezelfde getuigen en eisten dezelfde documenten op als Starr. Dat was volgens de openbare aanklager 'een onaanvaardbare inmenging' in zijn werk.

Starr heeft intussen de persoonlijk secretaresse van Clinton ondervraagd ten overstaan van een 'grand jury'. Daarnaast heeft hij tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de president gedagvaard. Dag- en logboeken waarin de bezoekers van de president worden geregistreerd zijn door Starr opgeëist.

De openbare aanklager wil ook de agenten van de Secret Service verhoren. Hun chef heeft hier principiële bezwaren tegen. De agenten verblijven op basis van strikte vertrouwelijkheid in de directe omgeving van de president. Als zij worden gedwongen daarover te praten, zou dat hun werk belemmeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden