Getuigenis Holleeder is teleurstellende soufflé

Donderdag moest Willem Holleeder getuigen tegen zijn criminele vrienden in het Passageproces. Na een kwartier constateerde de rechter dat het 'een soufflé' werd.

Willem Holleeder en advocaat Stijn Franken bij de rechtbank van Haarlem in 2014 Beeld anp
Willem Holleeder en advocaat Stijn Franken bij de rechtbank van Haarlem in 2014Beeld anp

Dino S: 'Waarom moet ik dood volgens jou?'

Willem Holleeder: 'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht.'

Dino S.: 'Waarom moet mijn familie dood van jou?'

Willem Holleeder: 'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht.'

Dino S.: 'Waarom heb je mij een verrader genoemd?'

Willem Holleeder: 'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht.'

Vijftien keer in vijftien minuten deed Willem Holleeder donderdag een beroep op zijn recht om te zwijgen in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Nauwelijks wisselde hij een blik met zijn veronderstelde criminelen handlangers. En gezeten met zijn rug naar hen toe, weigerde hij in te gaan op bijna elke vraag die hem werd gesteld. Alleen toen de rechter vroeg hoe het ging - 'Ik hoorde dat u gisteren niet goed in uw vel zat'-, antwoordde hij: 'Ik zit er nu weer in.'

Donderdag moest Holleeder getuigen in het Passageproces dat draait om een reeks liquidaties in de onderwereld. En hoewel Holleeder in deze zaak geen verdachte is - bij aanvang van het proces had justitie te weinig bewijs om ook hem te vervolgen - hangt zijn schaduw al jaren over deze megazaak heen.

Aanvankelijk was hij de 'man wiens naam niet genoemd' mocht worden, aldus kroongetuige Peter La S. Uit angst voor wat Holleeder zijn familie aan zou kunnen doen, wilde de kroongetuige alleen verklaren over diens criminele vrienden, onder wie Dino S.. De voormalige freefighter zou Holleeders criminele partner zijn geweest. Samen zouden ze opdracht hebben gegeven tot liquidaties.

De relatie tussen de twee criminele topmannen is inmiddels bekoeld. Zo bleek twee weken geleden dat Dino S. nu zelf prominent op Holleeders dodenlijst staat. Samen met zijn familie.'Er stonden zoveel mensen op die lijst dat je denkt: het is toch niet normaal meer. Zijn eigen zus Sonja, Peter R. de Vries, Dino', verklaarde Sandra den Hartog, de ex-vriendin van De Neus, begin december in dezelfde zittingszaal. Samen met de zussen van Holleeder was ze destijds opgeroepen in de liquidatiezaak. Want, was de gedachte, zij zouden kunnen verklaren over wat De Neus aan hen over zijn criminele vrienden had verteld. Kennis die relevant zou kunnen zijn voor de verdachten in het Passageproces.

Dino S. Beeld anp
Dino S.Beeld anp

Maar hoewel de verhoren van de vrouwen twee lange zittingsdagen in beslag namen, gingen hun getuigenissen vooral over hun relatie met de bekende crimineel zelf. De namen Dino S., Fred R., Jesse R. en Sjaak B.? Nee, daar had zus Sonja nooit iets over gehoord. Ex-vriendin Sandra had de naam van Dino S. wel een paar keer gehoord. Zo had Holleeder haar verteld dat Dino S. achter de moord op haar man Sam Klepper in 2000 had gezeten. Maar dat had Sandra niet geloofd. 'Ik zag hoe Willem erbij zat. Hoe hij keek. De tranen in zijn ogen. En ik wist: jongen, jij zit te liegen. Ik ken je.' Volgens haar was het Holleeder zélf die opdracht gaf voor de moord op haar echtgenoot.

En ook Astrid Holleeder wist niks te vertellen over de criminele zaken die het tweetal zou hebben gedaan. Wel verklaarde ze dat Holleeder Dino's naam misbruikte - iets wat de verdediging van S. al jaren beweert. Volgens Dino - die in het verleden is veroordeeld wegens grootschalige drugshandel - heeft Holleeder Dino's rol in het criminele circuit bewust groter gemaakt, om de aandacht van justitie af te leiden. Zo verklaarde Astrid dat Willem telefonisch express vertelde dat hij een verzoek van Dino niet kon weigerde. 'Hij zei: 'Dino is te groot om te zeggen, zak maar door de grond.' Dan kon justitie - die meeluisterde - het ook kon horen. Als anderen het niet konden horen, vertelde hij zijn zus dat hij 'Dino een domoor' vond. 'Mijn broer is nergens bang voor. Hij kent helemaal geen hiërarchie, hij schaakt met informatie', aldus de jongste zus van Holleeder twee weken geleden.

En dus hoopt de rechter donderdag op meer informatie van Holleeder zelf.

'Bent u inderdaad gebrouilleerd is geraakt met Dino S.?', vraagt hij in een nieuwe poging
'Ik beroep me op mijn verschoningsrecht', antwoordt Holleeder.
'Dit wordt een soufflé', constateert de rechter na een kwartier. 'Weet u wat dat is, meneer Holleeder?'
'Dat is om te eten, toch?'
'Precies, je haalt het uit de oven. Je verheugt je erop, en dan zakt het volledig in elkaar.'

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden