Getuige jihadproces is plots eigen belastende verklaringen vergeten

De belangrijke getuige Ahmed S. in het Haagse jihadproces kan zich niet veel meer herinneren van de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd. Dat hield hij vol tegenover de rechters die hem ondervroegen over wat S. had gezegd over onder anderen de verdachten Azzedine C. (Abou Moussa) en Oussama C. (Abou Yazeed).

Redactie
Rechtbanktekening van (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. Beeld anp
Rechtbanktekening van (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L.Beeld anp

S. had de politie verteld dat hij 'op een bepaalde manier' was gehersenspoeld over de jihad, de strijd in Syrië en het martelaarschap. 'Ik wil afstand nemen van die jongens', zei S. ook nadat hij in 2014 was gearresteerd. Toen hij weer op vrije voeten kwam schoor hij zijn baard af, trok hij zijn djellaba (gewaad) niet meer aan en ging hij minder naar de moskee.

Tijdens de verhoren had S. druk gevoeld, vertelde hij donderdag. Hoewel er niet werd geschreeuwd of op de tafel geslagen, begon S. naar eigen zeggen antwoorden te geven 'waar je niet bij nadenkt'.

Donderdag liet hij weten zich veel niet te kunnen herinneren van wat hij heeft verklaard. Eerder had S. al laten weten dat hij zijn verklaring wilde intrekken. Wat hij had verteld zou niet waar zijn. Ook vertelde hij dat hij door 'boze broeders' was aangesproken op zijn verklaringen, hoewel hij inmiddels zegt dat dit ook niet klopt.

Meer over het jihadproces

Hoe radicaal is de verwensing 'Moge Allah je vervloeken of straffen'? Behoort dat tot het idioom van gevaarlijke jihadisten, of is het een uitdrukking die in het algemeen in moslimkringen wordt gebruikt? Janny Groen zocht het uit.

Op de tweede dag van het jihadproces werd een getuige-deskundige gehoord. 'Opeens heb je het, je bent mujahid.' Janny Groen over humor, zelfs in de jihad.

Strategie

S kan zich opmerkelijk weinig herinneren, merkt verslaggever Janny groen op: 'Hij kende Jordi de J. goed, de rechter vond het vanzelfsprekend dat S. aan zijn vriend zou vragen hoe het was in Syrië, toen hij uit het land terugkeerde. S. zei daarop dat hij 'niet zo'n persoon is.''

Daarbij is van belang dat S. toen hij werd verhoord, was aangemerkt als verdachte. S. stelt dat hij met het verhaal van de politie is meegegaan om aan een straf te ontkomen.

Toen hoofdverdachte Abou Moussa vragen mocht stellen aan S., leek de strategie om te suggereren dat de politie hem als getuige woorden in de mond probeerde te leggen, zegt Groen. 'In het politieverhoor zouden woorden als 'verheerlijken, hersenspoelen en hardbloedig gebruikt zijn. Abou Moussa wilde weten van S. of hij die woorden kende op dat moment.' Dat was volgens S. niet bij alle woorden het geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden