Getuige in Holleeder-zaak door ongeval om het leven gekomen in Oost-Europa

Hidr K., getuige in onder meer zaken tegen Willem Holleeder, is zondag door een ongeval om het leven gekomen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vernomen van de autoriteiten in het Oost-Europese land waar hij woonde. Vanwege de veiligheid voor zijn nabestaanden doet justitie geen uitspraken over zijn exacte woonplaats.

Willem Holleeder Foto Robin van Lonkhuijsen

Wat er precies is gebeurd wordt uitgezocht door lokale autoriteiten, laat een woordvoerder weten. 'Maar op basis van wat ze tot nu toe met ons hebben gedeeld, zien we geen reden om te twijfelen dat het inderdaad een ongeluk was.'

De van oorsprong Turkse K. was een Amsterdamse crimineel die later getuigenissen afgelegde in de strafzaken Vandros en Passage - over een reeks liquidaties waarvan Holleeder mogelijk opdrachtgever is. Formeel is hij nog steeds getuige en mogelijk worden zijn verklaringen gebruikt in het hoger beroep dat tegen Holleeder loopt.

'Geen nadelige gevolgen'

Justitie kan niet zeggen of K. nog meer verklaringen ging afleggen tegen Holleeder. Ze gaat er vooralsnog van uit dat er geen grote nadelige gevolgen zijn voor de bewijslast tegen de crimineel.

In ruil voor een getuigebeschermingsprogramma legde K. sinds 2014 verklaringen af over drie mannen die werden verdacht van de moord op Willem Endstra. De rechter oordeelde vorig jaar dat K. onbetrouwbaar was als getuige. Het OM kan niet zeggen of K. in Oost-Europa woonde omdat hij (kroon)getuige was in grote strafzaken.

Meer over