Getuige Hofstad doet eigen verklaring af als ‘broodje aap’

Van A tot Z verzonnen. Een broodjeaapverhaal. Opgehangen om van het gezeur van de politie af te zijn. ‘Ik had het nog mooier kunnen maken’, zei getuige Jamal B. vrijdag voor de rechtbank tijdens het proces tegen de Hofstadgroep...

ANP

De verwachtingen omtrent de getuigenis van Jamal waren hooggespannen. Het Openbaar Ministerie had hem op de valreep, een paar dagen geleden, aangedragen.

Jamal B. had van medegedetineerde Bilal L. gehoord dat de vermeende leden van de Hofstadgroep van tevoren op de hoogte waren van de plannen van hun radicale moslimbroeder Mohammed B. om cineast Theo van Gogh te vermoorden.

Jamal B. en Bilal L. verbleven enige tijd samen in de Maastrichtse strafinrichting Overmaze. Op de luchtplaats hadden zij geregeld contact. Volgens Jamal sprak Bilal bij die gelegenheden honderduit over de Hofstadgroep, over zijn band met Mohammed B. en over plannen voor nieuwe terroristische acties.

Bilal zei ook dat hij Mohammed B. de fiets en het vuurwapen had geleverd, die B. bij de moordaanslag op Van Gogh had gebruikt.

Dit verklaarde Jamal allemaal op 17 december tegen de Amsterdamse hoofdinspecteur B. Gietema. Het gesprek duurde ongeveer een uur. De opname ervan werd vrijdag in de rechtszaal afgespeeld.

Gietema, in 2004 leider van het onderzoek naar de moord op Van Gogh, bracht het gespreksverslag onder meer onder de aandacht van officier van justitie F. van Straelen, de aanklager die Mohammed B. vervolgde en ervoor zorgde dat deze levenslang achter de tralies verdween.

De verklaring van Jamal was aanleiding voor het Amsterdamse parket om het moordonderzoek voort te zetten. Politie en justitie hebben van meet af aan het vermoeden gehad dat Mohammed B. de moord niet in zijn eentje heeft voorbereid en uitgevoerd.

Bewijs voor betrokkenheid van anderen, zoals zijn vrienden binnen de Hofstadgroep, is echter nooit op tafel gekomen.

Met de verklaring van Jamal B. is dat bewijs er nog steeds niet. Zeker nu de man onder ede heeft beweerd dat hij zijn hele verhaal uit zijn duim heeft gezogen. Gietema verklaarde zelf vrijdag dat hij denkt dat het verhaal van Jamal heel goed zou kunnen kloppen.

Volgens officier van justitie K. Plooy heeft Jamal op de zitting in elk geval op punten gelogen. De aanklager weet zeker dat B. in een eerder stadium geld heeft gevraagd in ruil voor het afleggen van een verklaring. Ook weet Plooy dat B. veel minder is ‘lastiggevallen’ zoals B. het noemt, door de politie dan hij wil doen voorkomen.

Ook Bilal L. werd gehoord en ook hij nam het woord ‘broodjeaapverhaal’ in de mond, om zo de verklaring van Jamal naar het rijk der fabelen te verwijzen. L. gaf toe dat hij B. in de bajes geregeld sprak, maar die gesprekken gingen over ‘koetjes en kalfjes’.

Hij ontkende met B. over de Hofstadgroep te hebben gesproken. L. zit momenteel vast op verdenking van het ronselen van medegedetineerden voor de jihad. Hij werd eerder al veroordeeld wegens het bedreigen van Tweede Kamerlid Geert Wilders.

Het Openbaar Ministerie maakte overigens bekend dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) geen toestemming geeft om de originele opnames van de afgeluisterde gesprekken uit een woning aan de Antheunisstraat in Den Haag te beluisteren.

Daar had een aantal advocaten om verzocht. Volgens hen is er gerommeld met het overzetten van deze opnamen op cd-roms. Hofstadverdachten Jason W. en Ismail A. werden in die woning afgeluisterd en op 10 november 2004 aangehouden na een urenlange belegering.

De rechtbank maakte aan het eind van de zitting bekend dat het requisitoir van het Openbaar Ministerie niet dinsdag zal plaatsvinden, maar op 23 en 25 januari. De officieren van justitie denken ruim de tijd nodig te hebben om hun strafeisen toe te lichten en daardoor is besloten het requisitoir over twee dagen te verdelen.

Daarna volgen de pleidooien van de raadslieden. De rechtbank is nog steeds voornemens, om ondanks de opgelopen vertraging op 24 februari uitspraak te doen. Wel houdt de rechtbank dinsdagmiddag nog een zitting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden