Getrouwde priesters welkom in Rome

Anglicanen die zich verzetten tegen de liberale koers van hun kerkleiders vinden voortaan ‘met behoud van eigen identiteit’ een thuis bij de katholieken.

Het besluit komt na jarenlang geruzie en ontevredenheid onder een groep anglicanen die weigeren kerkleiders te accepteren die vrouw zijn of homoseksueel.

Het Vaticaan spreekt van een ‘een buitengewone stap’ en zegt antwoord te geven ‘op de talloze verzoeken van anglicanen die openlijk en met volle toewijding tot onze commune willen toetreden’.

Anglicanen die op het aanbod van de paus ingaan, kunnen bij hun nieuwe kerk hun eigen religieuze tradities blijven volgen. Veel anglicaanse geestelijken zijn getrouwd, in tegenstelling tot hun katholieke collega’s. Dat betekent dat gehuwde priesters hun entree maken in de katholieke kerk.

Volgens het Vaticaan moet het nieuwe kerkwetje (‘apostolische constitutie’) worden gezien als een eerste aanzet tot een nieuwe structuur om de anglicanen in te passen in de r.k. kerk. Er is sprake van een ‘overgangssituatie.’ Zo krijgen gehuwde anglicaanse geestelijken een eigen status.

Gehuwde ang;licaanse priesters en hun gezin mogen tot de kerk toetreden. Maar bisschoppen moeten wegens ‘historische en oecumenische redenen’ ongetrouwd blijven. Ook gehuwde anglicaanse geestelijken-in-opleiding komen het Vaticaan niet in.

Hoeveel anglicanen van de mogelijkheid gebruik zullen maken, is niet duidelijk. Zowel de katholieke als de anglicaanse kerk weigert getallen te noemen. De anglicaanse gemeenschap telt 70 miljoen leden, de Traditional Anglican Communion, de club van de conservatieve anglicanen, 400 duizend.

Duizenden gelovigen hebben de afgelopen jaren de anglicaanse kerk boos verlaten. Ze hebben nooit iets willen weten van nieuwigheden als het toelaten van homoseksuelen en vrouwelijke bisschoppen. De leider van de traditionele anglicanen, John Hepworth, sprak van een ‘waardig moment’.

In 1534 splitsten de anglicanen zich af van Rome, nadat de Engelse koning Hendrik VIII een scheiding was geweigerd. Nu verbazen de anglicanen zich erover dat de paus hen met een wet voor het blok heeft gezet, zonder hen tijdig in te lichten. Pas twee weken geleden hoorde de anglicaanse kerkleider, aartsbisschop Rowan Williams, ervan. Hij zegt ‘nog steeds niet te begrijpen waarom Ratzinger (de paus, red.) juist nu hiermee komt’.

Deskundigen denken dat het een slimme poging is van de paus om nieuwe leden te werven. Dat had dan veel beter gekund, reageerden journalisten in Rome. Die werden uitgenodigd voor een persconferentie zonder agenda; en toen de wet was toegelicht bleek deze voor velen nog steeds abracadabra.

Niettemin zullen liberale anglicanen in Engeland opgelucht ademhalen. Met het vertrek van de conservatieven is de polemiek over vrouwelijke bisschoppen ten einde en zullen hervormingen zonder veel gesteggel kunnen worden doorgevoerd.

Paus Benedictus XVI (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden