Getrouwde Margarita keert terug in de familie

Prinses Margarita is zaterdag voor de tweede keer getrouwd. Ditmaal steunt koningin Beatrix haar partnerkeuze.

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

De zwangere prinses Margarita (35) is zaterdag in Maarsbergen getrouwd met Tjalling ten Cate (32), advocaat bij de Nederlandsche Bank. Het tweede huwelijk van de dochter van prinses Irene onderstreepte de herstelde verhoudingen in de koninklijke familie. Koningin Beatrix was nu wel aanwezig bij het burgerlijk huwelijk, in tegenstelling tot de eerste maal, toen Margarita in Frankrijk huwde met Edwin de Roy van Zuydewijn.

Familieruzie
De familieruzie over het karakter van De Roy van Zuydewijn escaleerde doordat Margarita en haar toenmalige man de publiciteit zochten met beschuldigingen over aantasting van privacy en afluisteren door de inlichtingendienst. De Roy van Zuydewijn voelde zich niet geaccepteerd door de familie en Beatrix in het bijzonder.

In een vierdelige serie ging het stel in HP/De Tijd tekeer over de Oranjes. Beatrix, op staatsbezoek in Chili, zei in een verklaring aan de pers zich niet te herkennen in de beschuldigingen.

Het lekte uit dat het kabinet der koningin het nieuwe familielid liet screenen door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Daarmee werd een politieke affaire geboren: geen minister had opdracht gegeven voor het rondsnuffelen.

Kamerdebat
Beatrix had haar kabinet ook niet afgehouden van deze activiteiten. Een Kamerdebat volgde en het kabinet der koningin verloor haar eigenstandige positie. De Roy van Zuydewijn en Margarita doken op in allerlei media om hun argumenten kracht bij te zetten.

Achter de schermen begon Beatrix een offensief door brieven te schrijven met als inzet Margarita weer terug te laten keren in de schoot van de familie. Dat lukte toen huwelijksperikelen manifest werden en aan een scheiding werd gewerkt.

Edwin de Roy van Zuydewijn kwam nog geregeld in de publiciteit. Zo eiste hij een omgangsregeling met hond Paco en gaf hij een persconferentie over zijn juridische stappen.

Margarita en Ten Cate hopen na hun huwelijk een leven buiten de publiciteit te kunnen leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden