Getronics-topman geeft strijd op

C. van Luijk stapt op als bestuursvoorzitter van Getronics. Hij vertrekt om 'persoonlijke redenen', zo maakte Getronics donderdag bekend. Van Luijks opvolger is P....

Van onze verslaggever

Het vertrek van Van Luijk komt niet onverwacht. Binnen het concern wordt er al een half jaar over gesproken. De oud-bestuursvoorzitter van accountants- en advieskantoor PricewaterhouseCoopers had weinig draagvlak. Intern, vanwege zijn onvermogen om soepel met het personeel om te gaan. Extern, omdat analisten en aandeelhouders de beurswaarde van Getronics het afgelopen jaar met 70 procent zagen kelderen.

Vorig jaar november verloor de koers van Nederlands grootste automatiseerder 42 procent op één dag nadat Getronics voor de tweede keer in drie maanden met een winstwaarschuwing kwam. Getronics zag bovendien zijn winstmarges teruglopen naar 5,5 procent. Het door Van Luijk gestelde rendementsdoel, 10 procent in 2003, moest de topman in maart bijstellen naar 7 procent.

Van Luijk werd mei 1999 naar Getronics gehaald als opvolger van A. Risseeuw. Dat was geen eenvoudige opdracht. Risseeuw staat nog altijd te boek als 'meneer Getronics'. In de zestien jaar dat hij het bedrijf leidde, groeide de automatiseerder uit tot een groot en betrouwbaar beursfonds. Na twee jaar Van Luijk is die reputatie weer teniet gedaan.

Risseeuw had zijn opvolger een lastige klus nagelaten. Vier dagen na zijn aantreden kon Van Luijk de overname van het kwakkelende Amerikaanse IT-concern Wang aankondigen. Voor een som van 3,7 miljard gulden verdriedubbelde Getronics in een klap zijn omzet. Maar ook werd het bedrijf opgezadeld met een miljard schuld, een lastig integratieproces en enkele miljarden goodwill op de balans. 'Dat gun je bijna niemand', zegt analist V. Bareño van SNS Securities.

Van Luijk wordt per direct opgevolgd door P. van Voorst. Deze operationeel directeur was al onder Risseeuw de tweede man van het ICT-bedrijf. De raad van bestuur, nu bestaande uit financieel directeur J. Docter en de van Wang afkomstige Amerikaan D. Goulden, zal voorlopig niet worden uitgebreid. Op termijn wil Getronics de raad van bestuur wel versterken. 'Maar dat wordt niet meer dit jaar', aldus Docter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden