Getronics overlegt met schuldeisers na mislukking bod

Het reddingsplan waarmee Getronics een pakket obligaties wil terugkopen om de schuld te reduceren, is uitgelopen op een mislukking. Slechts 24,5 procent van de obligaties zijn aangemeld, terwijl de automatiseerder als ondergrens 57,5 procent had gesteld....

'Dit is uiteraard zeer teleurstellend', reageert financieel directeur Jan Docter van Getronics. 'De markt heeft duidelijk gesproken.'

Het Amsterdamse bedrijf heeft de biedingstermijn formeel met een week verlengd, tot woensdag 5 februari. Rond die datum hoopt Getronics met een aangepast bod te kunnen komen. Docter: 'We zullen eerst de obligatiehouders peilen om te kijken of zo'n tweede ronde kans van slagen heeft.'

Dat de obligatiehouders het huidige bod - een mix van nieuwe aandelen, geld en nieuwe obligaties - volstrekt ontoereikend vinden, blijkt uit de hoeveelheid aanmeldingen. Getronics wist zich al verzekerd van de steun van 11 procent van de obligaties, maar daar is de afgelopen dagen slechts 14,5 procent bij gekomen.

De schuldeisers, die bij het huidige bod slechts een fractie van hun geld terugzien, klagen dat de pijn bij Getronics niet eerlijk wordt verdeeld. Zo hebben banken - onder wie ING - bijvoorbeeld preferente aandelen in Getronics. Anders dan gewone aandeelhouders worden zij niet getroffen door de enorme verwatering die de uitgifte van nieuwe aandelen met zich meebrengt.

Getronics heeft een nettoschuld - totale schuld minus kasmiddelen - van zo'n 450 miljoen euro. Het aflossen van twee obligatieleningen - een van 200 miljoen euro in 2004, en een van 369 miljoen in 2005 - wordt vanaf volgend jaar een probleem. Het vinden van nieuwe financieringsbronnen is tot dusver niet gelukt.

Het bedrijf verkeert echter niet in acute betalingsproblemen. Volgens Docter is een surseance daarom niet aan de orde: 'De rechter ziet ons al aankomen'. Toch raakt het bedrijf steeds verder in problemen. Topman Peter van Voorst benadrukte gisteren nog eens dat grote klanten zullen weglopen. Het bedrijf bedient onder meer KLM, Ford, Cisco en Dell. Door de onzekerheid lukt het Getronics - naar eigen zeggen - ook niet om nieuwe klanten te vinden.

Analist Victor Bareno van SNS Securities sluit surseance niet uit. 'Als een oplossing uitblijft, zullen relaties minder happig zijn om vooruit te betalen. Dan kan het snel gedaan zijn.' Getronics heeft 25 duizend medewerkers, waarvan zesduizend in Nederland.

Het bedrijf is bereid te praten met een informele commissie van obligatiehouders, waarin onder meer Peter Paul de Vries van beleggersclub VEB en adviseur Frans Faas zitting hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.