Getronics met tas in de hand naar oude rivaal MT-2

Bij het automatiseringsbedrijf Getronics verkeert een flink aantal mensen in een 'rouwproces' na het verlies in de GSM-competitie, maar amper een dag na de prijsuitreiking aast de verliezend finalist al op opdrachten van de winnaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Getronics had zijn zinnen gezet op de licentie voor het tweede mobiele telecomnet. Daartoe participeerde het sinds september vorig jaar in MobiNed, met de Rabobank als belangrijkste aandeelhouder. Helaas voor Risseeuw koos minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat woensdag voor MT-2, met ING, de telefoonmaatschappij Britse Vodafone, Internatio-Müller en Vendex als belangrijkste deelnemers. Die groep verwacht dat de eerste consumenten al deze winter via een nieuw netwerk - dat wordt geëxploiteerd naast dat van PTT Telecom - kunnen bellen.

Een bittere pil voor Getronics, zo bleek donderdag tijdens een toelichting op het jaarverslag. Het Amsterdamse bedrijf was juist tot MobiNed toegetreden om er zeker van te zijn de belangrijkste leverancier van het nieuwe mobiele netwerk te worden. 'Wij hebben natuurlijk nooit de intentie gehad om een telefoonmaatschappij te worden, maar wilden er uitsluitend als aanbieder zeker van zijn dat we onze diensten en produkten konden slijten', aldus Risseeuw.

Als MobiNed als winnaar uit de bus was gekomen, had Getronics dan ook op een aardige opdrachtenstroom kunnen rekenen. Risseeuw rekende gisteren voor dat MobiNed van plan was om de komende drie jaar een bedrag van zeker 600 miljoen gulden in het netwerk te investeren. 'Daarvan konden wij 300 miljoen gulden leveren. Wij hadden daarvoor ook overeenkomsten getekend.' Risseeuw stelde dat hij die omzet zuiver als additioneel had beschouwd, maar bitter is het wel dat Getronics nu maar moet afwachten of het bij winnaar MT-2 in de smaak zal vallen.

Voordeel is wel, zo stelde Risseeuw, dat Getronics nu weer gemakkelijker kan omgaan met PTT Telecom, een van de grootste klanten. Het winnende consortium gaat namelijk een netwerk aanleggen dat het PTT-net beconcurreert.

De Getronics-directeur toonde zich gisteren opmerkelijk openlijk over de redenen van het verlies. 'Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de winnende groep op bepaalde aspecten beter heeft gescoord dan anderen. Dan doel ik met name op de vraag hoe je zuinig met frequenties kunt omgaan, in Nederland een belangrijke vraag. Tijdens de presentatie van ons bid-book bleek dat de verantwoordelijke ambtenaren en hun adviseurs op dat punt de nadruk legden. De winnaar zal op dat punt, dat zwaar in de afweging heeft meegeteld, beter gescoord hebben.'

Risseeuw meent dat de verrassende keuze van Jorritsma geen politieke keuze is geweest, maar dat kwalitatieve factoren de doorslag hebben gegeven.

Net als over GSM was Risseeuw gisteren openhartig over de nu al drie jaar durende vrijage met Batenburg, het Rotterdamse installatiebedrijf dat Getronics op de industriële markt beconcurreert. Getronics heeft een belang van 14,9 procent in Batenburg, en al verscheidene malen laten weten met het bedrijf samen te willen gaan.

Dat stuitte altijd op een duidelijk 'nee', maar nu Batenburg een nieuwe directie heeft gaat er wellicht binnenkort iets moois bloeien. Risseeuw vertelde dat hij onlangs een beleefdheidsvisite heeft afgelegd. 'We hebben onze liefde laten blijken. Wie weet waar het toe leidt.' Binnenkort komt er een vervolggesprek, waarbij ook inhoudelijke aspecten aan bod komen.

'We willen kijken wat we met dat belang kunnen doen. Het is een aantrekkelijk bedrijf', aldus Risseeuw, die ook duidelijk maakte dat van het overleg met de Batenburg-directie afhangt of Getronics het belang in portefeuille houdt.

Het Amsterdamse bedrijf stelde gisteren ook dat de resultaten zich zeker zo zullen ontwikkelen als het afgelopen jaar. Toen kwam de winst uit op 80,2 miljoen gulden, een plus van 22 procent. Dat komt neer op een winst van rond 100 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden